Лист ВГСУ від 23.02.2016 № 01-06/348/16 Про деякі питання застосування положень Закону України "Про прокуратуру" щодо представництва прокуратурою


Recommended Posts

 
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

 

23.02.2016  № 01-06/348/16

 

Господарські суди України

 

Про деякі питання застосування положень Закону України "Про прокуратуру" щодо представництва прокуратурою інтересів держави в господарському суді

 

У зв'язку з виникненням у судовій практиці питань, пов’язаних з правом прокурора на звернення до господарського суду з позовом в інтересах держави, вважаємо за необхідне звернути увагу на таке.

 

Законом України від 14.10.2014 № 1697-VІІ "Про прокуратуру" (далі - Закон), який набрав чинності 15.07.2015, внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК), зокрема до статей 2 та 29.

 

Зазначеними статтями ГПК регламентовано участь прокурора у розгляді справ.

 

Відповідно до чинної редакції статті 29 ГПК прокурор для представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді (незалежно від форми, в якій здійснюється представництво) повинен обґрунтувати наявність підстав для здійснення такого представництва.

 

Підстави представництва прокурором інтересів держави визначені статтею 23 Закону, а саме: у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

 

Згідно з частиною четвертою статті 23 Закону прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

 

Господарським судам слід враховувати, що не допускається здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави в особі державних компаній.

 

Отже, у разі подання прокурором позову в інтересах держави господарський суд повинен оцінити правильність визначення прокурором позивача. У разі неправильного його визначення потрібно повернути позовну заяву і додані до неї документи без розгляду на підставі пункту 1 частини першої статті 63 ГПК. У випадку ж невиконання прокурором вимог щодо надання господарському суду обґрунтування наявності підстав для здійснення представництва господарські суди повинні повернути такі заяви на підставі пункту 3 частини першої статті 63 ГПК.

 

Голова Вищого 

господарського суду України

 

Б. Львов

 

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v0348600-16

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Вот здесь много спорили про прокуроров... и их права...

 

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=8191

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Вот здесь много спорили про прокуроров... и их права...

 

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=8191

Господарським судам слід враховувати, що не допускається здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави в особі державних компаній.

 

Отже, у разі подання прокурором позову в інтересах держави господарський суд повинен оцінити правильність визначення прокурором позивача.

как-то двойствено.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения