Постановление ВХСУ об обязательстве предыдущего балансодержателя передать или за свой счет восстановить документацию на дом и землю для передачи ОСМД


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Державний герб України

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2017 року

Справа № 917/1583/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Іванової Л.Б. (доповідач)
суддів:, Барицької Т.Л. Гольцової Л.А.,

розглянувши касаційну скаргу Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 2" Полтавської міської ради

на рішення та постанову Господарського суду Полтавської області від 08.12.2016 Харківського апеляційного господарського суду від 23.01.2017

у справі № 917/1583/16 Господарського суду Полтавської області

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21"до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 2" Полтавської міської ради

про зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників сторін:

позивача: не з'явилися
відповідача: Акуліна І.В.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 08.12.2016 у справі № 917/1583/16 (суддя Сірош Д.М.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.01.2017 (головуючий суддя Сіверін В.І., судді Терещенко О.І., Слободін М.М.) позовні вимоги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21" задоволені повністю;

зобов'язано Комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна організація № 2" Полтавської міської ради передати Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21" план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 № 56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за № 393/2833;

паспорт об'єкта та земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент приймання-передачі;

схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної води, водовідведення, газо - та електропостачання, централізованого опалення;

виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення);

кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту;

акти технічного огляду;

журнали заявок мешканців об'єкта;

протоколи виміру опору ізоляції електромереж;

протоколи огляду системи вентиляції.

Не погоджуючись із вказаними судовими актами, Комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна організація № 2" Полтавської міської ради звернулось з касаційною скаргою, в якій просить Вищий господарський суд України скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 08.12.2016 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.01.201 у справі № 917/1583/16, прийняти нове рішення, яким відмовити позивачеві у задоволенні позовних вимог.

В касаційній скарзі заявник вказує на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права. Відповідач зазначає, що на момент підписання акта приймання-передачі житлового будинку ним була передана вся наявна у підприємства документація на багатоквартирний будинок, зокрема, технічний паспорт (інвентарна справа), однолінійна схема електромереж, що не було враховано судами при прийнятті оскаржуваних рішень.

Сторони згідно з приписами статті 1114 Господарського процесуального кодексу України були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак позивач не скористався передбаченим законом правом на участь у перегляді справи в касаційній інстанції.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових актів, вважає касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Місцевим та апеляційним господарськими судами під час розгляду справи встановлено, що 04.06.2015 установчими зборами власників квартир будинку, що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 21, прийнято рішення про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21".

Рішенням позачергової третьої сесії сьомого скликання від 29.03.2016 Полтавська міська рада надала згоду на передачу житлового будинку по вул. Котляревського, 21 з балансу Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 2" Полтавської міської ради на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21". Процедуру приймання-передачі житлового будинку на баланс Позивача вирішено провести у відповідності до вимог чинного законодавства.

30.04.2016 Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21" та Комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна організація № 2" складено акт, відповідно до якого Відповідач передав на баланс Позивача житловий будинок за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 21.

Згідно з актом від 30.04.2016 огляду житлового будинку по вул. Котляревського, 21, складеного Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21" та Комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна організація № 2", виявлено, зокрема, наявність однолінійної схеми електрощитової будинку та інвентарної справи на будинок та відсутність технічної документації на електроустановки споживачів, креслень та технічної документації.

02.08.2016 Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21" звернулося до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 2" з вимогою про надання технічної документації.

Листом № 1983/02 від 02.09.2016 відповідач повідомив, що під час підписання акта приймання-передачі житлового будинку між сторонами врегульовано усі питання, в тому числі щодо передачі усіх наявних документів стосовно житлового будинку по вул. Котляревського, 21.

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Котляревського, 21" звернулося до суду з позовом про зобов'язання Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 2" передати документацію, передбачену статтею 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Судами попередніх інстанцій, з позицією яких погоджується колегія суддів Вищого господарського суду України, задоволено позовні вимоги позивача.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Відповідно до частини 4 статті 4 вказаного Закону основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 № 1521 затверджено: Порядок державної реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку; Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс; Порядок проведення розрахунків з членами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, які мають перед ним заборгованість, за виконані ними роботи з утримання неподільного та загального майна об'єднання; Порядок створення спеціальних фондів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Процедуру передачі житлового комплексу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, а також житлового комплексу або його частини на баланс іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності, з балансу колишнього балансоутримувача регулює Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс.

Пунктом 5 Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс встановлено, що передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання.

У разі втрати план земельної ділянки, технічний паспорт будинку або технічна документація виготовляються чи відновлюються за рахунок підприємства, установи чи організації, з балансу яких передається житловий комплекс або його частина, протягом місяця після надходження відповідного звернення від об'єднання.

Згідно з пунктами 2.2, 2.3 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд", затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009 № 13, при передачі об'єкта в управління попередній балансоутримувач чи особа, що здійснювала управління будинком, надає замовнику, а замовник передає особі, що буде здійснювати управління будинком, оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах): щодо технічного стану об'єкта, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 N 56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за N 393/2833; паспорт об'єкта та земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент приймання-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.

У разі відсутності документів, передбачених цим пунктом, відмітка про це робиться у акті приймання-передачі об'єкта. Відсутні документи виготовляються чи відновлюються за рахунок попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, протягом одного місяця з моменту складення акта приймання-передачі об'єкта та передаються ним особі, що буде здійснювати управління будинком, з оформленням додатка до акта приймання-передачі.

Відповідно до частин 18, 19 статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок.

Оскільки відповідачем не передано позивачеві технічної документації, передбаченої вищенаведеними нормами законодавством, суди попередніх інстанцій правомірно задовольнили позовні вимоги позивача.

Доводи касаційної скарги є аналогічними доводам апеляційної скарги, яким судом апеляційної інстанції надано правову оцінку, та які не спростовують правильного висновку судів, і зводяться передусім до переоцінки доказів у справі, що виходить за межі повноважень суду касаційної інстанції, передбачених статтями 111-5, 111-7 Господарського процесуального кодексу України.

Виходячи із встановлених судами попередніх інстанцій обставин справи, з урахуванням того, що судами у порядку статті 43 Господарського процесуального кодексу України всебічно і повно досліджено подані сторонами докази, усім доводам надано обґрунтовану та належну правову оцінку, проаналізовано відносини сторін та правильно застосовано до спірних правовідносин норми матеріального і процесуального права, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку про відсутність підстав для зміни або скасування оскаржуваних судових рішень.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 2" Полтавської міської ради залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Полтавської області від 08.12.2016 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.01.2017 у справі № 917/1583/16 залишити без змін.

Головуючий суддя: Л. Іванова
Т. Барицька
Л. Гольцова
 
http://reyestr.court.gov.ua/Review/66022406

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ВХСУ указал, что предыдущий балансодержатель дома, согласно действующего законодательства, при передаче дома ОСМД обязан передать всю техническую документацию на дом и инженерные сети, а также документацию на земельный участок. При этом в случае утраты документации, предыдущий балансодержатель обязан ее восстановить за свой счет.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...