Стягнення збитків, які були нанесенні в результаті пошкодження квартири


Recommended Posts

Фізична особа (далі - Потерпілий) проживає у квартирі, яка розташована на останньому поверсі багатоквартирного будинку (далі – Будинок), який обслуговується та знаходиться на балансі ОСББ. В результаті того, що проводився ремонт покрівлі Будинку під час дощу, то була затоплена квартира Потерпілого, внаслідок чого останній зазнав матеріальної шкоди. Факт затоплення квартири був зафіксований фотографіями та актом, який був підписаний головою ОСББ та, як це не дивно, районним депутатом.

В подальшому (приблизно через 2 місяці) Потерпілий дізнався, що ремонт покрівлі Будинку здійснювався приватною юридичною особою (далі – Підрядник) за замовленням міського управління житлового-комунального господарства (далі – Управління). Раніше дану інформацію не вдавалося дізнатися, так як місцева влада, в особі Управління, не надавала тривалий час офіційну відповідь на письмові запити Потерпілого.

На сьогоднішній день Потерпілий планує звертатись до суду з позовом про стягнення матеріальної та моральної шкоди. Проте, для цього останньому необхідно вчинити наступні дії:

1) Визначити розмір матеріальних збитків. Це краще підтвердити висновком приватного експерта товарознавця (чи іншого), а потім в судовому порядку через проведення судової товарознавчої експертизи чи якимось іншим способом ?

2) Визначити відповідача по справі, а саме це повинно бути Управління (оскільки в результаті виконання його завдання було нанесено матеріальну шкоду Потерпілому) чи Підрядник (оскільки саме його співробітники виконували роботи з ремонту покрівлі під час дощу) чи ОСББ (оскільки саме останнє здійснює утримання Будинку та його території та фактично здійснювало допуск Підрядника на дах Будинку) ?

 

Буду дуже вдячний шановним юристам за будь-яку допомогу у вирішенні даного питання (у т.ч. і запропонування алгоритму дій, які слід вчинити Потерпілому для захисту своїх порушених прав).

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Не открывайте Америку и не занимайтесь самодеятельностью, а обращайтесь к практикующим профессионалам за надлежащей правовой помощью.

Чтобы ответить на ваш вопрос прежде всего надо знать кто управляет домом: городское управление жилищного хозяйства или непосредственно ОСББ. И кто выступал заказчиком. Оплата работ частным юрлицом практически не имеет никакого значения. Важно кто управляет домом. К нему и следует подавать иск. Остальных же, в зависимости от ситуации, привлекать либо в качестве соответчиков, либо в качестве третьего лица.

Отсюда же будет выплывать и то: следует ли с подачей иска оплачивать судебный сбор. Или вы освобождены от его оплаты как потребитель. Ибо, к примеру, отношения с ОСББ, в случае, если иск надо подавать к нему, не являются потребительскими. И сбор придутся оплачивать. Ведь вы в таком случае совладелец и вам услуги не предоставляются, а осуществляется лишь обслуживание дома и придомовой территории. 

Установить размер убытков изначально следует с подачей иска, подав Ходатайство о назначении судебной строительно-технической экспертизы, с поручением ее проведения НИИ судебных экспертиз в своем регионе. Но предварительно в иски следует указать предполагаемый размер ущерба на основании вашего расчета.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения