Ухвалено євроінтеграційний закон про цивільно-правове страхування транспортних засобів

Ухвалено євроінтеграційний закон про цивільно-правове страхування транспортних засобів

21 травня, Верховна Рада прийняла Закон України про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (№ 8300). Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради.

Закон забезпечує систему обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) власників авто більш справедливою та ефективною. Окрім того, Закон наближує систему ОСЦПВ до європейський стандартів. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

Головні положення Закону передбачають:

Збільшення страхових сум. Закон передбачає поетапне збільшення страхових сум до рівня, що відповідає європейським стандартам. Зокрема, максимальна сума виплати за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, має бути збільшена до 32 млн грн, а за шкоду майну – до 16 млн грн.
Введення прямого врегулювання усіх випадків ДТП, де пошкоджено лише транспортний засіб, що дозволить страхувальнику звертатися за страховою виплатою безпосередньо до свого страховика, обійшовши страховика винуватця ДТП.
Швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію Закону (зараз це роки, а пропонується до 60 днів). Це має сприяти більш ефективному захисту прав страхувальників.
Розширення застосування «Європротоколу» – оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон також приводить норми українського законодавства у відповідність із чинними положеннями Директиви 2009/103/ЄС, зокрема, поетапно передбачене збільшення суми за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб до 1 млн грн на одного потерпілого та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб, а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб – до 2 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *