Невгамовні земельні рейдери. Продовження

Як повідомив кандидат у народні депутати України від БЮТ С. Міщенко, 14 вересня ц.р. працівниками соціальної сфери сіл Щасливе та Проліски Бориспільського району здобуто ще одну перемогу у сумнозвісній справі навколо земель обманутих селян Бориспільщини.

Колегією суддів Київського апеляційного адміністративного суду задоволено апеляційні скарги третіх осіб – працівників соціальної сфери та пенсіонерів соціальної сфери с. Щасливе Бориспільського району, в яких вони вимагали скасування рішення Господарського суду Київської області від 13.04.2007р. Останнім було задоволено адміністративний позов ВАТ «Племінний завод «Бортничі» до Щасливської сільської ради, Бориспільської районної державної адміністрації, Бориспільського районного відділу земельних ресурсів, Бориспільського районного відділу Київської регіональної філії Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру при Держкомземі України» про скасування рішення виконавчого комітету Щасливської сільської ради від 19.10.2000р. № 84.2 та зобов’язання відповідача утриматись від вчинення певних дій. Апеляційним адміністративним судом у справі постановлено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог позивача відмовлено.

Відповідно до Указу Президента України від 12 квітня 2000р. № 584 «Про забезпечення економічних інтересів і соціального захисту працівників сфери села та вирішення окремих питань, що виникли в процесі проведення земельної реформи» працівники та пенсіонери соціальної сфери отримали гарантоване право на забезпечення земельними ділянками із земель запасу та резервного фонду для ведення особистого селянського господарства та право на безоплатну приватизацію цієї земельної ділянки.

На виконання цього Указу виконавчим комітетом сільради Щасливого було прийнято рішення від 19.10.2000р. № 84.2, яким визначено перелік працівників соціальної сфери, що мають право на отримання земельних ділянок в розмірі 0,15 Га із резервного фонду.

Однак, керівництво вищезазначеного ВАТ «ПЗБ» оскаржило законність цього рішення до Господарського суду Київської області, мотивуючи це тим, що воно було прийняте виконкомом без належних повноважень. 

Проте, колегією суддів адміністративного суду взято до уваги, що рішення виконкому від 19.10.2000р. № 84.2 є вірним і воно ніяким чином не суперечить статті 118 Земельного кодексу України від 25.10.2001р. щодо процедури безоплатної приватизації земельних ділянок працівниками та пенсіонерами соціальної сфери.

Також, рішенням адміністративного суду знято накладене Господарським судом  Київської області зобов’язання Бориспільській районній державній адміністрації утриматись від надання дозволів на розроблення (складання), а також погодження і затвердження документації із землеустрою (землевпорядної документації), приймати розпорядження, якими передбачається: передавати у власність громадян земельні ділянки за рахунок земель резервного фонду Щасливської сільської ради; зобов’язання Бориспільському районному відділу земельних ресурсів утриматись від вчинення будь-яких дій щодо підписання державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам; зобов’язання Бориспільському районному відділу Київської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру при Держкомітеті України» утриматись від вчинення будь-яких дій щодо реєстрації і видачі державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам, оскільки оскаржуване ВАТ «ПЗБ» рішення  від 19.10.2000 № 84.2 не має відношення до задоволення позовних вимог про  зобов’язання державних органів утримуватися від вчинення цих дій. 

В. Боровик, Е.Хачатурян

ТОВ ‘Адвокатська група України’


Невгамовні земельні рейдери. Продовження

Невгамовні земельні рейдери. Продовження

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *