Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 30 липня по 05 серпня 2022 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 30 липня по 05 серпня 2022 року

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП ВС після ЄСПЛ щодо перегляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил ст. 483 МК та непропорційного втручання у права

Справа № 334/5231/13-п

Дуже цікава справа, яка повинна змінити судову практику щодо розгляду адмінпротоколів про порушення митних правил і накладення санкцій. Це вже не перша справа проти України в якій ЄСПЛ встановив порушення Україною прав людини. Велика палата передала цю справу на повторний розгляд у апеляційну інстанцію.

В цій справі розглядаючи скаргу заявниці за статтею 1 Першого протоколу, ЄСПЛ зазначив, що застосовуваний захід має відповідати трьом умовам: він повинен бути законним, переслідувати законну мету і забезпечувати справедливий баланс між загальними суспільними інтересами та основоположними правами особи.

16. Стосовно законності втручання Суд зазначив, що постанова апеляційного суду про сплату штрафу заявницею була ухвалена на підставі частини першої статті 483 МК (пункт 25 Рішення). Водночас на підставі фактів та з огляду на доводи сторін Суд поставив під сумнів встановлення національними судами достатньою мірою того, що дії заявниці становили правопорушення, передбачене цією законодавчою нормою … Хоча районний суд розглянув питання про наявність складу правопорушення, з формулювання постанови апеляційного суду не вбачається, що відповідним аргументам заявниці було надано належну увагу, і це викликає сумніви щодо законності зазначеного втручання (пункт 26 Рішення). Разом з тим, пославшись на свої обмежені повноваження щодо оцінки фактів і перевірки дотримання національного законодавства, Суд залишив це питання відкритим і перейшов до оцінки законної мети та пропорційності відповідного втручання (пункт 27 Рішення).

17. Встановивши, що застосований до заявниці захід мав вагомий суспільний інтерес для забезпечення сплати податків, Суд разом із тим констатував, що накладене на заявницю стягнення, зокрема розмір штрафу, який її зобов`язали сплатити згідно з постановою апеляційного суду у результаті застосування частини першої статті 483 МК, становило непропорційне втручання у її майнові права.

Крім цього, рекомендую звернути увагу на наступну судову практику і роз’яснення:

Огляд судової практики ВС-КАС за червень 2022 року

В огляді вміщено низку важливих правових позицій КАС ВС, сформульованих під час розгляду адміністративних справ.

У справах щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів наведено висновки судової палати, зокрема, про:

✅ збільшення суми грошового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб;

✅ уналежнення моделі автомобіля до визначених Міністерством економічного розвитку і торгівлі України об’єктів для оподаткування транспортним податком.

Також у цьому розділі вміщено правові позиції колегій суддів, серед іншого, щодо:

✅ визначення випадків і критеріїв, коли в суб’єкта господарювання виникає обов’язок отримати ліцензію на право зберігання пального;

✅ процедури проведення експертного дослідження для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД;

✅ встановлення характеристики товарів / робіт / послуг під час визначення зіставності контрольованої та зіставних операцій.

У справах щодо захисту соціальних прав містяться висновки судової палати стосовно необхідності підтвердження доказами наявності фактичних обставин при розгляді заяви про забезпечення позову у справах про оскарження постанов органів Держпраці про накладення штрафу та їх оцінки судом.

Окрім цього, запропоновано правові позиції колегій суддів, зокрема, про:

✅ можливість використання земельної ділянки із цільовим призначенням землі житлової та громадської забудови як для житлової забудови, так і для розміщення громадських будівель;

✅ визначення коефіцієнта заробітної плати для перерахунку пенсії особі, яка після призначення пенсії продовжила працювати;

✅ обов’язок споживача природного газу укласти договір розподілу природного газу;

✅ умови отримання грошової допомоги при виході на пенсію за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У справах щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян звернено увагу на висновки судової палати про дотримання строку подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, ухваленого за правилами ст. 287 КАС України, та правові позиції колегій суддів, зокрема, стосовно:

✅ реалізації повноважень органу опіки і піклування за ст. 177 Сімейного кодексу України;

✅ значення довідки зустрічної звірки для підприємств, установ та організацій, на яких вона проводиться;

✅ відсутності обов’язку державного виконавця повідомляти боржника про опис майна;

✅ значення дотримання процедури відібрання зразків харчової продукції під час контрольного заходу для їх подальшого лабораторного дослідження.

Огляд практики розгляду ВС-КГС справ про оскарження рішень третейських судів та видачу наказів на примусове виконання рішень третейських судів за грудень 2021 – травень 2022 року

Матеріал напрацьовано управлінням забезпечення роботи судової палати для розгляду справ про банкрутство.

Огляд містить правові висновки Верховного Суду, які сприятимуть забезпеченню сталості та єдності судової практики у питаннях щодо:

✅ підстав оскарження та скасування рішення третейського суду (застосування положень статей 350, 351 ГПК України, статті 51 Закону України «Про третейські суди»);

✅ видачі наказів на примусове виконання рішень третейських судів (застосування положень статей 352–356 ГПК України, статті 56 Закону України «Про третейські суди»);

✅ застосування положень статей 6, 12 Закону України «Про третейські суди».

Огляд судової практики ВС-КЦС за червень 2022 року

В огляді відображено найважливіші правові висновки, які матимуть значення для формування єдності судової практики. Серед цих висновків, згрупованих за різними категоріями справ, містяться, зокрема, такі:

✅ у спорах, що виникають із сімейних відносин, констатовано, що ухилення усиновлювачів від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини, їхня відмова від неї і бажання скасувати усиновлення є підставою для позбавлення усиновлювачів батьківських прав стосовно такої дитини та стягнення аліментів на її утримання;

✅ у спорах, що виникають із спадкових відносин, звернено увагу на приписи Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», яким установлюється порядок прийняття спадщини в разі, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія. За таких обставин спадкоємцям, виконавцям заповіту, кредиторам спадкодавця та іншим особам надається право реалізувати свої права щодо спадкового майна на території України в загальному порядку;

✅ у спорах, що виникають із правочинів, зазначено, що для передання майна неповнолітній дитині у власність за договором дарування не потрібний дозвіл органу опіки та піклування, тому такий договір не може бути кваліфікований як нікчемний на підставі частини першої статті 224 ЦК України;

✅ у спорах щодо недоговірних зобов’язань зауважено, що оскільки на газорозподільне підприємство покладений обов’язок установлення лічильників газу, а відповідне фінансування вже закладено в тариф на оплату спожитого газу, то самостійне встановлення лічильника газу побутовим споживачем за власні кошти є підставою для компенсації з газорозподільного підприємства витрат за самостійне забезпечення та встановлення індивідуального лічильника газу;

✅ у спорах, що стосуються захисту гідності, честі та ділової репутації, вказано, що під час спростування поширеної інформації, викладеної в мережі «Інтернет», залучення до участі у справі власника вебсайту залежить від того, чи відомий автор поширеної інформації. Якщо автор невідомий або неможливо встановити його особу, а також коли інформація є анонімною і доступ до вебсайту вільним, то належним відповідачем є власник вебсайту.

Рішення Подільського райсуду про визнання виконавчого напису ПНКСРНО Грисюк О.В. на користь ТОВ Перший інвестиційний клуб таким, що не підлягає виконанню і стягнення витрат на правову допомогу

Справа № 758/8280/21

Це наша справа. В черговий раз довели, що не можна робити написи на договорах, що не посвідчені нотаріально, навіть якщо мова йде про забезпечення такого договору іпотекою. Крім того, суд звернув увагу і на відсутність документів, що підтверджують безспірність заборгованості. Також суд стягнув і витрати на правову допомогу, однак в цій частині, вважаю, що суд безпідставно їх зменшив.

Постанова ПАГС про відмову страховій компанії Провідна у стягнення шкоди у порядку суброгації з ОСББ

Справа №910/8002/20

Це наша справа. Суд дуже ретельно розібрався у тому хто є управителем будинку, а хто займається обслуговуванням будинку і як між ними поділена відповідальність, а також у ролі ОСББ, що важливо для встановлення належного відповідача у справі.

Крім того, суд звернув увагу і на відсутність належних доказів, які б підтвердили, що страхова подія, а саме падіння снігу сталось саме у місці яке належить до ОСББ, яке визначено відповідачем. В результаті права нашого клієнта ОСББ було захищено. Дуже пишаюсь такими суддями, що відповідально підходять до розгляду справ.

Цей огляд зроблений з використанням системи ZakonOnline.com.ua Рекомендую її через дуже дружній та зручний інтерфейс із зазначенням всіх процесуальних документів по конкретній справі і великої кількості корисних перехресних посилань, а також пошуку конкретної постанови і правової позиції.

Не забудьте підключитись на наші канали з останніми новинами і оглядами судової практики. Разом з описом історичних подій й цитатами на кожен день.

Книги з таблицями судових рішень неоднакового застосування норм права за кредитними, сімейним, страховим і зобов’язальних правовідносин, банкрутства. Правові висновки ЄСПЛ Ви можете придбати тут.

Також раджу звернути увагу на:

Таблиця строків позовної давності

Ставки судового збору з 01.01.2022

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *