Подвійні податки українських біженців за кордоном

Подвійні податки українських біженців за кордоном

Вимушене масове переселення українців за кордон, на жаль, стало нормальним явищем в часи війни. Тим не менше, українці – жвавий та енергійний народ, тому навіть за межами Батьківщини не може сидіти без діла, тому актуальним стало питання сплати податків.

Так, щоб не наразити себе на ризики щодо притягнення до відповідальності за порушення податкових вимог, то перш за все треба з’ясувати чи є між Україною та країною перебування домовленість про уникнення подвійного оподаткування.

На сайті Міністерства фінансів України є перелік країн та тексти угод, що укладені Україною для уникнення подвійного оподаткування.

Саме в цих угодах, визначають особливості оподаткування осіб, які мають доходи одночасно в Україні та іншій країні, врегульовуючи при цьому питання подвійного оподаткування. Якщо такої угоди не має, то особа повинна сплачувати податки з доходів як відповідно до законодавства України, так і відповідно до законодавства країни перебування, що не виключає можливість подвійної сплати податків з одного й того ж самого доходу.

Слід зазначити, що кожна угода про уникнення подвійного оподаткування має визначення «резидент», з яким власне і пов’язано визначення вибору місця та способу оподаткування, за загальним правилом, це пов’язано з фактичним постійним місцем перебування, розташуванням «центру життєвих інтересів» (має постійне житло, тісні особисті й економічні зв’язки).

Крім того, такі угоди окремо визначають види доходів (наприклад, дивіденди, відсотки, роялті, доходи від підприємницької діяльності, доходи від нерухомості тощо) та відповідно спосіб їх оподаткування чи то за вибором резидента, чи то виключно в тій країні, яка визначена угодою.

Так, стаття 103 Податкового кодексу України визначає, що застосування правил міжнародного договору України здійснюється шляхом звільнення від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України, зменшення ставки податку або шляхом повернення різниці між сплаченою сумою податку і сумою, яку нерезиденту необхідно сплатити відповідно до міжнародного договору України.

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента.

Своєю чергою, саме ці угоди про уникнення подвійного оподаткування визначають компетентні органи для обох країн, які мають право видавати документи, які підтверджують резидентство та/або сплату податків на їх території, адже саме ці документи будуть гарантією безпеки для особи щодо дотримання податкового контролю.

Отже, перебуваючи за кордоном та отримуючи доходи, треба в будь-якому випадку визначитись із законодавством щодо оподаткування, у випадку наявності угоди про подвійне оподаткування, звернутися до компетентних органів для отримання довідки про сплату податків, аби вберегти себе від неприємностей. В будь-якому випадку, при отриманні доходу за кордоном, коли особа вже плануватиме повертатися в Україну варто отримати довідку про сплату податків, адже в разі виникнення питань в Україні щодо оподаткування легше буде пред’явити вже існуючу довідку, чим в судовому порядку потім скасовувати податкову вимогу.

Для того, щоб уникнути подвійного оподаткування, податковий резидент України повинен підтвердити статус податкового резидента України і платника податків в Україні. Довідку-підтвердження статусу податкового резидента України може отримати юридична чи фізична особа, що підпадає під дію міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом) чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на сайті. Обов’язково потрібно зазначити у заяві для якої країни необхідно надати довідку.

Адвокат Анна Мартиненко, АО Кравець і партнери

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *