Статус внутрішньо переміщеної особи в Україні

Статус внутрішньо переміщеної особи в Україні

З початком повномасштабної військової агресії Росії проти України, з 24 лютого 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб з тих областей, де ведуться активні бойові дії або ж які опинилися під тимчасовою окупацією країни-агресора, за різними оцінками уже сягає 6-8 млн українців.

Поняття «внутрішньо переміщених осіб» в національному законодавстві не є новим, адже війна в Україні триває, починаючи від 2014 року. Саме з цього часу в Україні діє базовий законодавчий акт, який регулює відповідні відносини, а саме Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та підзаконні нормативно-правові акти, ухвалені на розвиток положень цього Закону.

Нагадаємо основні положення, що собою являє цей правовий статус, а також проаналізуємо зміни, які були внесені після 24 лютого 2022 року до нормативно-правової бази.

Отож, відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Зазначені обставини вважаються загальновідомими і такими, що не потребують доведення, якщо інформація про них міститься в офіційних звітах (повідомленнях) Верховного Комісара ООН з прав людини, ОБСЄ, МКЧХ, Уповноваженого ВРУ з прав людини, розміщених на веб-сайтах зазначених організацій, або якщо щодо таких обставин уповноваженими державними органами прийнято відповідні рішення.

За нормою цієї ж статті, кожна така особа повинна набути відповідний правовий статус – внутрішньо переміщеної особи.

Як відомо, Указами Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року та №133/2022 від 13 березня 2022 року із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року було введено та продовжено до 26 квітня 2022 року воєнний стан у зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Росії проти України.

Цей правовий режим введено на всій території нашої держави.

Однак право на оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи та на отримання відповідної довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 року воєнного стану перемістилися з території, яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204-р.

Цим розпорядженням уряд затвердив перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми «єПідтримка».

Мова йде про допомогу, що надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та ФОПам, страхувальники яких, зокрема, перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих територіях України.

Станом на момент внесення змін розпорядженням Кабінету Міністрів України № 213-р від 11.03.2022 мова йде про такі регіони України:

  • Волинська область
  • Дніпропетровська область
  • Донецька область
  • Житомирська область
  • Запорізька область
  • Київська область
  • м. Київ
  • Луганська область
  • Миколаївська область
  • Одеська область
  • Сумська область
  • Харківська область
  • Херсонська область
  • Чернігівська область.

Слід звернути увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 р. № 367 було внесено зміни та встановлено, що останнім днем подання запитів  для отримання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» є 31 березня 2022 року. Однак не виключено, що умови та строки цієї грошової виплати в подальшому можуть змінюватися.

Все ж цей перелік адміністративно-територіальних одиниць України є базовим нормативно-правовим актом для визначення територій, переселення з яких дає право отримати статус внутрішньо переміщеної особи.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», довідку про оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи видають, окрім місцевих органів соцзахисту населення, також виконавчі органи місцевих рад та ЦНАПи.

Окрім цього, за публічною інформацією органів державної влади в Україні найближчим часом буде створена можливість подати таку заявку в електронний спосіб через портал «Дія».

Слід звернути увагу на те, що право на отримання довідки мають не тільки ті особи, які зареєстровані в зазначених областях та містах, але також і особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але за умови, що такі особи:

– перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

– сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Тобто якщо особа офіційно працювала та сплачувала податки, однак не мала зареєстрованого місця проживання в районах активних бойових дій, вона також може претендувати на набуття статусу внутрішньо переміщеної особи, та, надалі, користуватись правами, пільгами та соціальною підтримкою з боку держави.

Отож, варто скористатися можливістю оформлення такого правового статусу, адже, не виключено, що в майбутньому соціальні програми підтримки населення України, яке змушено було покинути свої домівки внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, будуть розширюватися.

Юрист Аліна Сидор АО Кравець і партнери

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *