Трошки роздумів після XVIII з’їзду суддів

Дуже добре, що він таки відбувся. Попри безпрецедентний у світовій практиці тиск з боку послів G7 та активістів-смоктунів, яких вистачило на годину “сенсацій” для іноземної преси. Судді змогли обрати членів ВРП та новий склад Ради суддів України. Вакантною залишається посада ще судді КСУ.

За суддів можна радіти, що на відміну від адвокатів, суддів хоча б допускають на свій з’їзд та надають можливість більш-менш самостійно обрати своє самоврядування та представників у конституційний орган.

Найближчим часом стане зрозуміло чи не помилились судді, чи готові дійсно нові члени ВРП відстоювати незалежність судової гілки влади, а не бути статистами та інструментом у чиїсь руках та йти на поводу у активістів-смоктунів та всіляких писак (бумагоморателей).

Дуже сподіваюсь, що робота ВРП повністю повернеться до законодавчого русла та всі рекомендації ВККСУ щодо звільнення суддів у зв`язку з непроходженням антиконституційного та непередбаченого ні законодавством України, ні міжнародними нормами кваліфоцінювання, як підстава звільнення, будуть повернуті без розгляду з одночасним скасуванням цих висновків. А судді, яких будо звільнено ВРП, без судової тяганини та ганьби у ЄСПЛ, самостійно поновить на посадах.

Також сподіваюсь, що ВРП припинить ганебну практику звільнення суддів, які навіть не перебувають на своїх посадах, та відновить усіх незаконно звільнених суддів самостійно.

І дуже сподіваюсь, що нарешті вирішиться питання з 58 суддями Верховного суду України та суддями Вищих спеціалізованих судів України та й самим незаконно створеним Верховним судом (без України), який потрібно ліквідувати, залишивши лише Верховний суд України в якій перевести суддів касаційних судів, що були призначені довічно.

При оновлені завжди є великі сподівання на краще. Подивимось, чи справдяться вони.

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація правників, член Керівної Ради Світового конгресу українських юристів, голова АО Кравець і партнери

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *