Взаємодія з контролюючим органом у режимі відеоконференції

У яких випадках платник має право взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції: закон №3603-ІХ

У сучасному світі, де технології стрімко розвиваються, відеоконференції стають все більш поширеним засобом комунікації. Особливо в контексті взаємодії з контролюючими органами, вони можуть забезпечувати зручність, ефективність та економію часу для платників.

З 16 червня 2024 набирають чинності окремі норми Закону України від 23 лютого 2024 року №3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон №3603-ІХ).

Закон України №3603-ІХ вводить правові механізми, які регулюють умови та порядок взаємодії платників з контролюючими органами через відеоконференції, тож розглянемо детально, що саме охоплює цей Закон. 

Зокрема, підпунктом 17.1.18 статті 17  Податкового кодексу України (далі ПК України) платник податків має право взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції у випадках, передбачених ПК України, з метою надання усних пояснень.

Посадові та службові особи контролюючих органів, відповідно до підпункту 21.1.12. статті 21 ПУ України, будуть зобов’язані взаємодіяти з платниками податків у випадках, передбачених ПУ України, у режимі відеоконференції.

Відповідно до Закону №3603-ІХ, абзац чотирнадцятий пункту 42-1.2 статті 42-1 ПК України буде замінено новим, наступного змісту: електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПК України та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПК України та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, отримання платником податків інформації (повідомлення) про взаємодію у режимі відеоконференції з контролюючим органом, визначеним пп. 41.1.1 ПК України, у випадках, передбачених ПК України.

Тобото, вже з 16 червня 2024 року платник податків особисто або через свого представника може взаємодіяти з контролюючим органом в режимі відеоконференції під час розгляду:  

– матеріалів скарг щодо оскарження платником податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів, а також податкових повідомлень особі нерезиденту;  

– матеріалів скарг щодо оскарження платником податків рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;  

– при розгляді матеріалів перевірки, у тому числі електронної перевірки. 

Так, Законом №3603-ІХ підпункт 86.7.2 статті 86 ПК України, буде викладено в новій редакції, згідно якої, у разі отримання від платника податків у визначеному п. 86.7 ПК України порядку заперечень до акта перевірки та/або додаткових документів і пояснень контролюючий орган зобов’язаний повідомити платника податків про дату, час та місце/спосіб розгляду матеріалів перевірки, у тому числі в режимі відеоконференції. Таке повідомлення надсилається платнику податків протягом двох робочих днів з дня отримання від нього заперечень та/або додаткових документів і пояснень, але не пізніше ніж за чотири робочі дні до дня їх розгляду. Інформація (повідомлення) про розгляд контролюючим органом, визначеним підпунктом 41.1.1 ПК України, матеріалів перевірки в режимі відеоконференції надсилається платнику податків в електронному вигляді в Електронний кабінет.

Платник податків має право брати участь у розгляді матеріалів перевірки особисто або через свого представника, у тому числі в режимі відеоконференції, про що зазначає у поданих запереченнях. Безпосередньо під час розгляду матеріалів перевірки платник податків має право надавати письмові (крім випадків розгляду матеріалів перевірки у режимі відеоконференції) та/або усні пояснення з приводу предмета розгляду, що передбачено абзацом першим підпункту 86.7.3 ПК України.

Згідно з абзацом четвертим п. 86.11 ПК України заперечення розглядаються контролюючим органом протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному ст.58 ПК України для надсилання (вручення) податкових повідомлень -рішень. Така відповідь є невід’ємною частиною довідки про проведення електронної перевірки. Платник податку (його уповноважена особа та/або представник) має право брати участь у розгляді заперечень, у тому числі в режимі відеоконференції, про що він зазначає у поданих запереченнях.

В Інформаційному листі №2/2024 «Вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» наведено роз’яснення, щодо процедури взаємодії платників податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції під час розгляду матеріалів скарг та перевірок, яка  буде визначена такими актами:

Порядком розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165;

Порядком оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 №916 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.12.2015 за №1617/28062);

Порядком оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 20.08.2015 №27 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1300/27745).

Вказані нормативно–правові акти будуть приведені у відповідність до Закону №3603 в частині взаємодії платників податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції.

Отже, Закон №3603-ІХ відкриває перед платниками можливість використання відеоконференцій у взаємодії з контролюючими органами, сприяючи розвитку сучасних технологій у сфері правозахисту та підтримуючи зручність та доступність для платників, що в свою чергу забезпечує зручність, ефективність та економію часу.

Юрист Адвокатського об’єднання Кравець і партнери

Вікторія Ямнюк

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *