Владі пропонують способи порятунку інвестицій клієнтів банку «Аркада»

Асоціація з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) та Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) запропонували конкретні кроки врегулювання ситуації з інвесторами банку «Аркада».

Про це йдеться в спільному пресрелізі асоціацій професійних учасників фондового ринку.

У листі, направленому до органів влади (Офісу президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів, Національного банку, НКЦПФР, Фонду гарантування вкладів), УАІБ і FIMA звертають увагу на те, що після віднесення АКБ «Аркада» до неплатоспроможних під загрозою втрати інвестицій опинилися близько 26 тисяч фізичних осіб, які були учасниками пенсійних програм банку (їхні кошти на рахунках банку склали близько 400 млн грн) та близько 13 тисяч довірителів фондів фінансування будівництва, які вклали свої кошти в будівництво житлової нерухомості, але житло поки що не отримали.

На кошти інвесторів у пенсійні програми та фонди фінансування будівництва банку не поширюються гарантовані виплати з Фонду гарантування вкладів фізосіб і такі кошти не включаються до ліквідаційної маси при ліквідації банку.

Розуміючи соціальні наслідки як для інвесторів банку «Аркада», так і для фінансової системи України в цілому, УАІБ і FIMA пропонують конкретні кроки в розв’язанні цієї проблеми.

Стосовно пенсійних фондів банку, асоціації пропонують передати активи цих фондів до недержавного пенсійного фонду, який діє у відповідності до закону «Про недержавне пенсійне забезпечення» і засновниками якого є банк.

В окремому законі можна врегулювати точкові проблеми, які виникнуть при переведенні пенсійних програм банку «Аркада» до обраного недержавного пенсійного фонду, зокрема, щодо особливостей переведення учасників до конкретного виду пенсійного фонду, а також можливого забезпечення зобов’язань перед учасниками пенсійних програм банку, яких прийме НПФ, депозитними сертифікатами Національного банку або державними цінними паперами.

Для вирішення проблеми з добудовою об’єктів незавершеного будівництва, які фінансувались через фонди банку «Аркада», на думку профільних асоціацій, варто застосувати механізми, передбачені законом «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Новий управитель ФФБ може взяти на себе управління коштами, пошук фінансових ресурсів та добудувати незавершені об’єкти.

Водночас УАІБ і FIMA вважають, що ця ситуація потребує не тільки ретельного контролю з боку держорганів регулювання та місцевої влади, а й їхнього сприяння у вирішенні проблемних питань.

«Оскільки віднедавна регулятором як пенсійних фондів, так і управителів ФФБ є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, їй необхідно прийняти низку окремих рішень, які дадуть новим управителю ФФБ та пенсійному фонду час для врегулювання питань банку «Аркада» та приведення діяльності у відповідність з вимогами законодавства», – зазначають асоціації.

З метою якнайшвидшого відновлення будівництва об’єктів, УАІБ і FIMA пропонують також внести зміни до закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», які дозволять захистити інтереси довірителів (інвесторів), врегулювати процедуру заміни забудовника, оскільки на практиці виникають складнощі з дозвільною документацією та правами на землю.

Вдосконалення потребує також механізм контролю за діяльністю забудовників, оскільки місцеві державні адміністрації та виконавчі органи, на яких покладено контроль за діяльністю забудовників, фактично такими повноваженнями не наділені.

УАІБ і FIMA готові долучитися до спільної роботи у цих напрямках та брати участь у вирішенні порушених питань, бо переконані, що сьогодні потрібні швидкі і рішучі дії законодавчих органів влади та професійних учасників ринку, які дозволять вирішити соціальні та економічні проблеми, як це вже було зроблено щодо вкладників банку «Михайлівський».

УАІБ і FIMA -дві профільні асоціації професійних учасників фондового ринку, що представляють інтереси управителів ФФБ та КУА і адміністраторів недержавних пенсійних фондів відповідно.

25 серпня НБУ визнав банк «Аркада» неплатоспроможним через зменшення нормативів капіталу.

26 серпня Фонд гарантування запровадив тимчасову адміністрацію в банку «Аркада» та розпочав процедуру виведення його з ринку.

11 вересня ФГВФО розпочав виплати коштів вкладникам банку «Аркада» за договорами банківського вкладу, строк дії яких закінчився до 25 серпня 2020 року включно, та за договорами банківського рахунку (поточні рахунки).

4 вересня суд арештував президента банку «Аркада» на 2 місяці з альтернативою внесення застави в 21 млн грн.

Станом на 1 червня 2020 року президентом і власником 74,8% акцій банку «Аркада» є Костянтин Паливода.

Слідство встановило, що в червні 2018 року Паливода, обіймаючи посаду голови правління банку «Аркада», разом зі своїми спільниками привласнив 50 млн грн із фондів фінансування будівництва житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика», управителем яких є банк.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *