НБУ отримав дозвіл продати корпоративні права власника ТРЦ “Республіка”

17.02.2021 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ТОВ “Мегаполісжитлобуд” та залишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 18.05.2017 (у справі №910/3980/16), яким було задоволено позов НБУ до кіпрської компанії Berlinotto Limited (її нинішня назва – Pora Trading Limited) і в рахунок часткового погашення боргу банку “Надра” по рефінансуванню було вирішено звернути стягнення на частку відповідача в ТОВ “Мегаполісжитлобуд” (йдеться про 85,19% статутного капіталу, що становлять 29,1 млн грн), – шляхом продажу Нацбанком цих корпоративних прав як предмета застави.

За даними НБУ, борг банку “Надра” по рефінансуванню на початок листопада 2019 року становив 10,4 млрд грн.

ТОВ “Мегаполісжитлобуд” – інвестор ТРЦ “Республіка” (розташований за адресою м. Київ, вул. Велика Кільцева, 1, 1а, 1в). Цей проект пов’язували з Дмитром Фірташем.

На початку лютого 2019 року ФГВФО продав для ТОВ “Солтекс Капітал” права вимоги банку “Надра” за кредитними договорами №37/2012-KK (позичальник – згадане вище ТОВ “Мегаполісжитлобуд”) та №2/1/2-1/2013/980-КЛ/25 (позичальник – ТОВ “ДХ Інвест Нерухомість”) на 2,6 млрд грн за 777 млн грн (тобто з дисконтом 70%). У заставі за цими позиками – недобудований ТРЦ “Республіка” (Respublika).

03.08.2020 Госпсуд м. Києва задовольнив клопотання ТОВ “Солтекс Капітал” і залишив без розгляду його позов до ТОВ “Мегаполісжитлобуд” (у справі №910/5632/16) про стягнення 1,39 млрд грн заборгованості.

16.07.2020 Госпсуд м. Києва задовольнив клопотання ТОВ “Солтекс Капітал” та закрив провадження в справі №910/6295/16 за позовом вказаної компанії до ТОВ “ДХ Інвест Нерухомість” про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 1,22 млрд грн.

У жовтні 2020 року Антимонопольний комітет заявив про змову при продажі Фондом гарантування прав кредитної вимоги, в забезпеченні по якій ТРЦ Respublika.

Приблизно в той же період повідомлялося, що Павло Фукс вийшов з проекту ТРЦ Respublika, в якому, як зазначалося, бізнесмену могло належати 25%. Як констатувалося, його пакет перейшов Дмитру Фірташу, який таким чином міг збільшити свою частку з 50% до 75% (в олігарха цю інформацію назвали фейком).

Також була інформація, що партнером Фірташа по ТРЦ є Віталій Хомутиннік. Як зазначалося, разом вони готуються запустити торговий центр площею близько 300 тис кв. м орієнтовно в другій половині 2021 року.

Раніше голова наглядової ради інвестфонду «Каскад-Інвест» (в якому сконцентровані активи Хомутинніка) заявляв, що “ТРЦ Respublika нам цікавий і ми, зокрема, розглядаємо його для інвестицій” (цитата).

Як писав Finbalance, кіпрська компанія Ladis Holdings Limited подала позов до ТОВ “Мегаполісжитлобуд” і Pora Trading Limited про стягнення 114,4 млн дол, свідчить ухвала Госпсуду м. Києва у справі №910/1666/21.

08.02.2021 суд залишив без руху вказану позовну заяву й надав 5 днів для усунення її недоліків.

Фірма Ladis Holdings Limited фігурувала в матеріалах FinCEN (відділу Мінфіну США, що бореться з фінансовими злочинами), який торік оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ; ця група об`єднує представників 108 новинних організацій у 88 країнах).

Як повідомлялося, Дмитро Фірташ міг використовувати офшори для відмивання грошей і маскування власності, і частина транзакцій здійснювалась через офшорні компанії з рахунками в Trasta Komercbanka в Латвії й її кіпрському відділенні. У звіті для чиказького підрозділу ФБР FinCEN також висловлювалася підозра, що законна нерухомість та інші інвестиційні заходи використовувались як прикриття для переказу коштів через офшори для виплати хабарів українським чиновникам.

Як зауважувалося, однією з таких офшорних компаній була Ladis Holding Ltd, яка переказала 68 млн дол «невідомим бенефіціарам на проекти побудови нерухомості». У звіті FinCEN іспанським правоохоронцям сказано, що компанія з такою ж назвою – Ladis Holding Ltd – мала рахунок у Trasta Komercbanka. Кінцевим бенефіціарним власником був Дмитро Фірташ.

Нагадаємо, колишній директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін заявляв, що банку «Надра» не вистачить заставного майна, щоб розрахуватися перед Нацбанком, не кажучи вже про покриття тих 4 млрд, які Фонд гарантування має виплатили вкладникам у межах гарантійної суми.

Заступник глави НБУ Катерина Рожкова в 2017 році розповідала, що в 2012-2013 рр. Нацбанк втратив поруку Дмитра Фірташа по боргам банку «Надра» перед НБУ по кредитам рефінансування (порука була надана в 2008-2009 рр, – Finbalance). «Порука Фірташа була, але вона була втрачена в 2012 чи 2013 році при реструктуризації [заборгованості]», – зауважила К. Рожкова. За словами заступниці глави НБУ, складно сказати, чи добровільно тоді НБУ відмовився від поруки Д. Фірташа, чи це була халатність. «Він її (поруку) просто не подовжив», – констатувала К. Рожкова.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *