Фонд гарантування закликає провести засідання РНБО через нову загрозу

Голова Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут просить президента Володимира Зеленського скликати Раду національної безпеки та оборони через загрозу державного масштабу в економічній сфері.

Про це йдеться в листі ФГВФО, адресованому главі держави, повідомляє НВ.

Конституційний суд несподіванно відновив справу, якою може визнати неконституційним закон про Фонд гарантування вкладів фізосіб.

КСУ з 25 квітня 2016 року за поданням Верховного Суду розглядає питання відповідності Конституції норм закону про ФГВФО.

Справа, яка пролежала в КСУ чотири роки, 16 червня 2020 року була відновлена.

«Мета цього подання — визнання неконституційним закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», — йдеться в листі.

У листі стверджується, що «задоволення КСУ конституційного подання в повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків».

«Наслідки використання такого прецеденту в конституційному поданні матиме катастрофічний характер як окремо для діяльності Фонду, Кабінету міністрів, Національного банку та інших органів, так і для стабільності всієї фінансової системи України в цілому», — наголошується в листі.

Зокрема:

– унеможливить вивід неплатоспроможних банків з ринку і задоволення вимог вкладників та інших кредиторів таких банків;

– скасує вимоги до пов’язаних з неплатоспроможними банками осіб щодо відшкодування шкоди (збитку) банку і його кредиторам;

– унеможливить виконання Україною взятих на себе зобов’язань у рамках діючих міжнародних програм і меморандумів.

«Крім цього, важливим питанням також є питання легітимності прийнятих Фондом рішень з дня прийняття закону, в тому числі по АТ КБ «Приватбанк», — наголошується у листі.

Зазначимо, що Конституційний суд відновив розгляд цієї справи одразу ж після часткового задоволення 15 червня касаційної скарги НБУ в справі Суркісів.

Чергове засідання КСУ з цього питання заплановане на 30 червня, очікується винесення рішення.

Нагадаємо, 11 червня до Конституційного суду надійшло подання від 64 народних депутатів щодо конституційності закону про банки, відомого як «антиколомойський».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *