Кредит — під нуль відсотків (а насправді — 1700%)

У Нацбанку нагадують: із кредитами “під 0%” треба бути вкрай обережними. Нульова ставка може діяти нетривалий час, а потім починається: комісії, додаткові відсотки, ще якісь платежі… І ось ви — банкрут! У НБУ наводять у приклад випадок, коли максимальна ставка за кредитом становила 1702% річних! Чому в Україні не діють обмеження щодо розміру ставок кредитів?

— Раніше у Законі України “Про захист прав споживачів” була норма, яка не допускала такі зловживання з боку кредитодавців, — розповідає Ростислав Кравець, старший партнер Адвокатської компанії, голова Української незалежної фундації правників. — Проте наприкінці 2016 року було прийнято Закон “Про споживче кредитування” — і максимальних обмежень щодо ставок за кредитами нині немає.

— Проблеми регулювання споживчих кредитів в Україні виникають саме через те, що не встановлені обмеження щодо максимальних процентних ставок і комісій, — додає Тетяна Грищенко, керівниця юридичного напряму Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”. — В інших країнах такі обмеження застосовують — наприклад, у Великобританії (там розмір процентної ставки за кожний день, поки кредит не погашено, є на рівні 0,8% у день. Тобто одержувач кредиту в розмірі 100 фунтів стерлінгів за 30 днів платитиме не більше, ніж 24 фунти. — Ред.). А у нас деякі фінансові компанії встановлюють ставку 1,8 — 2% на день, і тоді за рік виходить до 732%! (тобто ви позичили 1000 гривень, а за 30 днів маєте повернути ще додатково більш як 600 гривень; за рік — більш як 7 тисяч гривень. — Ред.).

— А як щодо мінімальної ставки? Коли компанія рекламує кредит під 0% — це можливо згідно із законом?

— Ставка кредиту має бути хоча б 0,0001%. Цього вимагає Цивільний кодекс (стаття 1054). Зазвичай такою є ставка впродовж першого тижня чи перших двох. Далі вона зростає. Про це йдеться в договорі, проте люди неуважно читають ці документи.

Фінустанови часто хитрують у рекламі своїх кредитних послуг. Наприклад, вам пропонують взяти кредит від 2000 до 50 000 гривень зі ставкою 0,01%. У рекламі згадується тільки номінальна відсоткова ставка, дуже приваблива — 0,01%. Але у договорі може йтися про те, що існує щомісячна комісія — наприклад, 3,99% від основної суми кредиту. Тому за кредитом у розмірі 5000 гривень на 12 місяців реальна річна процентна ставка становитиме, за спрощеною формулою, майже 48% річних.

— Інформація про реальну річну процентну ставку важливіша, ніж інформація про номінальну ставку. Завжди уважно читайте паспорт споживчого кредиту та кредитний договір!

Експрес

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *