09:00 Прибуток ТОП-100 держкомпаній – без врахування “Нафтогазу” – торік склав лише 5 млрд грн

За даними Мінекономрозвитку, 100 найбільших державних компаній України закінчили 2017 рік з чистим прибутком 44,4 млрд грн, що на 38,5% більше, ніж в 2016 році.

“Загальна балансова вартість активів портфеля держкомпаній становила понад 1,509 трильйона гривень, що майже на 5% більше, ніж за результатами 2016 року”, – наголошується в повідомленні. Як повідомили в Мінекономрозвитку, в список найприбутковіших держкомпаній за результатами попереднього року увійшли: НАК “Нафтогаз України”, Адміністрація морських портів України, “Центренерго”, Національна енергетична компанія “Укренерго” та Міжнародний аеропорт “Бориспіль”. “Підприємства регульованих державою галузей вкотре стали найприбутковішими в списку ТОП-100. Разом з тим, переважна більшість компаній як і раніше залишаються вкрай неефективними. Вихід у нас один – продовження реформи корпоративного управління тих стратегічних держкомпаній, які повинні залишатися у власності держави, і прозора приватизація за прийнятим у цьому році законами інших підприємств”, – прокоментував результати роботи найбільших держкомпаній перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Згідно з повідомленням, найприбутковішою в 2017 році залишається нафтогазова галузь державного сектора економіки. Це стало можливим завдяки зростанню чистого прибутку НАК “Нафтогаз України” до 39,3 мільярда гривень в 2017 році проти 17,8 мільярда гривень у попередньому році. Зазначається, що такий результат компанії становить майже 88,5% загального фінансового результату всього портфеля ТОП-100 держкомпаній в цілому. Згідно з повідомленням, основним чинником зростання прибутку НАК “Нафтогаз України” в 2017 році стала перемога в арбітражних розглядах проти російської компанії “Газпром”, завдяки чому “Нафтогаз” отримав найбільший за двадцять років чистий прибуток. Також повідомляється, що підприємства електроенергетичної галузі в 2017 році зменшили прибуток на 33% – до 4 мільярдів гривень. “Насамперед, це пов`язано з зменшенням прибутку найбільших підприємств сектора”, – вказується в повідомленні.

Разом з тим, єдине енергогенеруюче держпідприємство України “Центренерго” в 2017 році збільшив прибуток майже в п`ять разів у порівнянні з попереднім роком – до 1,9 мільярда гривень.

У Мінекономрозвитку також констатують, що за підсумками минулого року набагато кращим став фінансовий результат підприємств транспортної галузі – їх прибуток склав 5,5 мільярда гривень. У порівнянні зі збитками в 0,4 мільярда гривень в 2016 році, зафіксовано фактичний зростання прибутку майже в 15 разів. Згідно з повідомленням, “Укрзалізниця” закінчила 2017 із прибутком 0,1 мільярда гривень проти 7,3 мільярда гривень збитків в 2016 році. Це найбільше вплинуло на позитивну динаміку загального показника галузі. “Укрзалізниця” отримала прибуток вперше з 2013 року, що, перш за все, стало можливим завдяки індексації тарифів, у тому числі на пасажирські перевезення, та дерегуляції тарифів на вантажні перевезення, відзначили в міністерстві. Повідомляється, що підприємства вугільної промисловості завершили 2017 рік зі збитками в 3,1 мільярда гривень. При цьому всі підприємства галузі, крім “Держвуглепостач”, показали збитки в 2017 році.

Підприємства хімічної галузі продемонстрували скорочення збитку на 60% – до 1,3 мільярда гривень у 2017 році, порівняно з 3,2 мільярда гривень в 2016 році.

Зазначається, що в 2017 році зафіксовано погіршення фінансового результату підприємств машинобудівної галузі, прибуток яких скоротилася майже на 86% – з 5 мільярдів гривень в 2016 році до майже 0,7 мільярда гривень в 2017 році. Харчова промисловість і сільське господарство закінчили 2017 рік зі збитками на рівні 1,2 мільярда гривень, що вдвічі більше показника 2016 року. Основною причиною цього вказується збільшення збитку Державної продовольчо-зернової корпорації України з 0,8 мільярда гривень в 2016 році до 1,5 мільярда гривень у 2017 році.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *