Прийнятий за основу Проект Закону України «Про акціонерні товариства»

Постановою Верховної Ради України від 15.05.2007р. №1020-V прийнятий за основу Проект Закону України «Про акціонерні товариства» (реєстровий номер 3177), внесений Кабінетом Міністрів України.

Згідно з коментарем, підготовленим Інститутом проблем законодавства ім. Ярослава Мудрого, створення окремого нормативного акта, який би більш чітко регулював питання створення, діяльності та ліквідації акціонерних товариств, позитивно вплине як на розвиток даних господарських одиниць, так і на розвиток підприємництва. Прийняття законопроекту сприятиме захищеності прав дрібних акціонерів, оскільки за ним особа, яка придбала значний пакет акцій АТ, зобов'язана запропонувати решті акціонерів викупити належні їм акції; акціонери отримають право на переважне придбання акцій додаткових випусків; за рішенням акціонера, АТ повинно викупити належні йому акції у випадку, коли даний акціонер не згоден з рішенням, яке було прийняте загальними зборами АТ; дрібним акціонерам надається право на обов'язкове включення запропонованих ними питань до порядку денного загальних зборів АТ. В законопроекті значну увагу приділено такому важливому для кожного акціонера питанню як виплата дивідендів (розділ 6 законопроекту).

Серед зауважень до законопроекту найважливішими є наступні:
– запропоновані види товариств (публічні та приватні) за своєю сутністю мало чим відрізняються від нині діючих відкритих та закритих акціонерних товариств; при цьому, така градація не в повній мірі відповідає нинішнім вимогам розвитку підприємництва в країні.
– передбачається, що органом, який здійснюватиме загальне керівництво АТ, буде наглядова рада, а органом, який здійснюватиме фінансово-господарську перевірку АТ, – ревізійна комісія.

Однак текстом законопроекту надається можливість деяким АТ діяти без обрання членів наглядової ради (ст. 49) та ревізійної комісії (ст. 71).
– не відповідає вимогам підприємництва та розвитку ринкових відносин в суспільстві положення щодо надання права АТ здійснювати заходи, що перешкоджатимуть придбанню особою значного пакета акцій даного товариства.
– при отриманні будь-яким акціонером значного пакета акцій, він, згідно зі ст. 63 законопроекту, зобов'язується запропонувати решті акціонерів – а це близько 50 % від їх загальної кількості – продати йому свої акції за ринковою ціною. Виконавши умови цієї статті, акціонер, що придбав значний пакет акцій, може бути поставлений на межу банкрутства.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *