120 тисяч декларацій за два роки "митного безвізу": результати роботи

120 тисяч декларацій за два роки “митного безвізу”: результати роботи

1 жовтня 2024 року минуло два роки відтоді, як Україна приєдналася до Конвенції про спільний транзит (NCTS) та спрощення формальностей з Євросоюзом, тобто так званого “митного безвізу”. Про це повідомили у Міністерстві фінансів.

За цей час в системі NCTS було оформлено близько 120 тисяч декларацій. З них 90 тисяч – як митниця відправлення (тобто, Україна є країною, з якої товари починають свій транзит), 25 тисяч – як митниця призначення (Україна є країною, куди товари прибувають після транзиту) та 5 тисяч для внутрішнього транзиту. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Delo».

При цьому, за останній рік кількість оформлених декларацій зросла у 3,7 разів порівняно з показниками станом на 1 жовтня 2023 року.

120 тисяч декларацій за два роки "митного безвізу": результати роботи

Крім того, у системі управління гарантіями NCTS за два роки було зареєстровано 137 загальних та майже 10 тисяч індивідуальних гарантій. Загальна сума гарантування становить майже 450 млн євро, що свідчить про високий рівень довіри до цієї системи.

Варто зазначити, що система NCTS є ключовим елементом митних ІТ-систем Європейського Союзу і її впровадження є обов’язковою умовою для вступу України до ЄС. У квітні 2024 року Україна стала однією з перших країн-учасниць Конвенції, яка перейшла на застосування оновленої версії системи – NCTS Фаза 5.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій

Нагадаємо, 22 квітня Україна, як учасниця Конвенції про процедуру спільного транзиту, перейшла до застосування NCTS Фаза 5 (NCTS P5). Для бізнесу перехід на NCTS Фаза 5 означав, що транзитні декларації будуть подаватися в оновлену транзитну систему та за дещо зміненим форматом, зокрема в частині деталізації даних. Оновлені методичні рекомендації щодо заповнення транзитних декларацій можна переглянути на офіційному сайті Держмитслужби.

Додамо, що NCTS – одна із 17 митних ІТ-систем, які має запровадити Україна для вступу до ЄС, і поки що єдина, запроваджена Україною. Запровадження ІТ-системи передбачає не лише її інсталяцію, але й синхронний її розвиток разом із іншими країнами-учасницями конвенції.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *