ФДМУ збирається переглянути приватизацію Марганецького та Орджонікідзевського ГЗК

Голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк надіслала звернення трудовим колективам Марганецького та Орджонікідзевського гірничо-збагачувальних комбінатів, в яких закликає працівників цих підприємств підтримати позицію Фонду з перегляду приватизації ВАТ, здійсненої Державною акціонерною компанією ‘Українські поліметали’ у 2001 році.

Зокрема, як було встановлено Фондом, на момент передачі пакетів акцій у розмірі 25% + 1 акція комбінатів до статутного капіталу Компанії, відповідні пакети акцій були закріплені в державній власності. Відповідно до роз'яснення Міністерства юстиції України (лист від 15.08.07) право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів (ст.328 Цивільного кодексу України, яка кореспондується з п.1 ст.25 Закону України ‘Про власність’, який діяв до прийняття кодексу та втратив чинність згідно із Законом України від 27.04.07 №997-V).

Єдиним власником закріплених в державній власності пакетів акцій є держава. Закріплення пакетів акцій у державній власності має наслідком заборону їх відчуження. Таким чином, при передачі закріплених в державній власності пакетів акцій до статутного капіталу Компанії, не відбувалося переходу права власності на зазначені пакети акцій від держави до суб'єкта господарювання. Тобто, мала місце передача повноважень з управління державними корпоративними правами.

В той же час, закінчення терміну закріплення пакета акцій у державній власності або прийняття рішення про достроковий продаж пакета акцій, закріпленого у державній власності, не призводить до зміни форми власності, оскільки як визначено ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема правочинів.

Відчуження майна, що перебуває у державній власності, на користь фізичних та юридичних осіб, здійснюється, зокрема, шляхом приватизації.

Державну політику в сфері приватизації здійснюють державні органи приватизації, які продають майно, що перебуває у державній власності, в процесі його приватизації, в т.ч. акції (частки, паї), що належать державі у майні господарських товариств (ст.7 Закону України ‘Про приватизацію державного майна’).

За наявною інформацією продаж зазначених пакетів акцій здійснювався Компанією. В той же час, розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.04.01 №157-р ‘Деякі питання ДАК ‘Українські поліметали’ не уповноважує безпосередньо Компанію здійснити дії, що належать до компетенції державних органів приватизації, в т.ч. щодо відчуження державних пакетів акцій.

Таким чином, зважаючи на висновки Міністерства юстиції, відчуження пакетів акцій у розмірі 25% + 1 акція статутних капіталів ВАТ ‘Орджонікідзевський ГЗК’ та ВАТ ‘Марганецький ГЗК’, закріплених у державній власності на момент передачі до статутного капіталу Компанії, здійснювалося з порушенням ст.7 Закону України ‘Про приватизацію державного майна’, ст.328 Цивільного кодексу України, а також положень Державної програми приватизації на 2000-2002 роки, затвердженої Законом України ‘Про Державну програму приватизації’, яка діє до затвердження чергової Державної програми приватизації.

Фонд державного майна не є стороною договорів купівлі-продажу, у Фонді відсутні документи щодо продажу зазначених пакетів акцій, зокрема договори купівлі-продажу, інформація щодо належної оцінки пакетів акцій, а також про те, кому саме та в який спосіб вони були відчужені, що позбавляє Фонд державного майна можливості звернутися до суду з позовом про визнання недійсними договорів купівлі-продажу пакетів акцій, переданих до статутного капіталу Компанії.

Враховуючи вищевикладене, Фонд державного майна 07.09.07 звернувся до Генеральної прокуратури України з метою захисту майнових інтересів держави в судовому порядку, шляхом подання позову про визнання недійсними договорів купівлі-продажу пакетів акцій, переданих до статутного капіталу Компанії.

Джерело: Прес-служба ФДМУ

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *