Прокуратура провела перевірки щодо використання та охорони вод і відтворення водних ресурсів

Органами прокуратури України у зв’язку з надмірною зарегульованістю річок, погіршенням якості питної води, незадовільним функціонуванням у населених пунктах зливної каналізації та інших систем водовідведення, підтопленням земель проведено перевірки додержання місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та органами державного контролю вимог Водного кодексу України щодо використання та охорони вод і відтворення водних ресурсів.

Як повідомили Антирейду у прес-службі Генеральної прокуратури України, за їх результатами порушено 72 кримінальні справи, з яких 19 направлено до суду, внесено 1,6 тис. приписів та подань, 282 протести, які задоволено. До відповідальності притягнуто 1,3 тис. службових осіб, з яких 77 представників органів державного контролю, відшкодовано 9,3 млн. грн. З метою відшкодування збитків державі заявлено 174 позови на суму 2,2 млн. грн., з яких на сьогодні вже задоволено 39 на суму 835 тис. грн.

Перевірками виявлено численні факти протиправного надання у власність та користування земель водного фонду (острови, прибережні захисні смуги, канали), самовільного спецводокористування, незаконного добування підземних вод, скидів забруднених стічних вод.

Державним комітетом України по водному господарству ще не забезпечено ефективний контроль у сфері використання водних ресурсів. За бездіяльності Держводгоспу повсюдно здійснюється самовільне використання земель водного фонду і поверхневих вод, незаконне будівництво в прибережних захисних смугах водосховищ, річок та озер, проведення днопоглиблювальних робіт, руйнування гідроспоруд та інше.

Установлено непоодинокі випадки незаконного надання структурними підрозділами Комітету дозволів на проведення таких робіт на водосховищах та річках. Найбільше порушень виявлено на території Київської області. У поточному році прокуратурою вже опротестовано 6 таких дозволів, з яких 2 задоволено. Зокрема принесено протест на дозвіл Дніпровського басейнового управління водних ресурсів, який надано товариству ‘Луговий’ на проведення гідронамиву піску в Обухівському районі на площі 27 га. Протест задоволено. 

Замість забезпечення виконання контрольних функцій, окремі службові особи органів Держводгоспу безпосередньо стають на шлях скоєння злочинів. Керівництвом Виноградівського міжрайонного управління водного господарства (Закарпатська область) незаконно надано дозвіл товариству ‘Тиса’ здійснювати видобування з річки Тиса піщано-гравійної суміші нібито для ведення робіт з розчистки її русла. Прокурором Виноградівського району за цим фактом порушено кримінальну справу за ч.1 ст.365 КК України, яку вже направлено до суду. Аналогічну справу порушено прокуратурою Дніпропетровської області.

За результатами перевірок Генеральною прокуратурою України направлено інформацію до Кабінету Міністрів України та внесено подання до Державного комітету України по водному господарству.

Антирейд

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *