Встановлено єдині для всієї системи безоплатної правової допомоги строки дії доручень центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: наказ Координаційного центру

З 1 серпня 2013 року набирає чинності наказ Координаційного центру з надання правової допомоги «Окремі питання видання та скасування центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги доручень для підтвердження повноважень захисника у кримінальному провадженні» (№ 31 від 25.07.2013).

Цим наказом, зокрема, встановлено єдині для всієї системи безоплатної правової допомоги строки дії доручень центрів для підтвердження повноважень захисника.

Зокрема, у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, які затримані за підозрою у вчиненні злочину та/або до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, строк дії такого доручення завершується після закінчення апеляційного розгляду скарги на ухвалу слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або домашнього арешту. При наданні безоплатної вторинної правової допомоги у порядку здійснення захисту за призначенням або у випадку, якщо така допомога надається найменш соціально захищеним категоріям осіб – не раніше закриття кримінального провадження, закінчення останнього судового провадження з перегляду судових рішень чи з моменту заміни адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, або припинення її надання за рішенням центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, наказом встановлено заборону на видання декількох доручень в одному кримінальному провадженні, крім випадків припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги, заміни адвоката та залучення захисника для здійснення захисту за призначенням підозрюваного, обвинуваченого, виправданого, засудженого, який раніше відмовився від призначеного захисника.

Такі кроки мають запобігти можливій фрагментації гарантованого державою захисту та сприяти якісному наданню безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, наказом врегульовані питання, пов’язані з припиненням надання безоплатної вторинної правової допомоги та заміни адвоката, встановлено заборону на видання одного доручення для здійснення захисту декількох суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Наказом також констатовано право виправданих та засуджених на отримання безоплатної вторинної правової допомоги у порядку, визначеному КПК для підозрюваних, обвинувачених.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *