Не без допомоги суддів позбавлено права власності три державні підприємства

Уже роками три державних підприємства Львова не можуть вибороти своє законне право на володіння власним майном.

Львівський державний дослідно-експериментальний завод технологічного обладнання, Державне науково-дослідне підприємство «Конекс» та державне підприємство Науково-технічний центр «Композит» внаслідок неправомірного рішення регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській області (РВ ФДМУ у Львівській області) були позбавлені своїх приміщень. Днями Львівський апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення РВ ФДМУ у Львівській області, тим самим продемонструвавши, що правосуддя у нашій державі стоїть не на боці правди. Про це у коментарі кореспонденту «Західної інформаційної корпорації» розповів директор Львівського державного дослідно – експериментального заводу технологічного обладнання, президент Конфедерації ділових кіл Львівщини Василь Срібний.

Витоки цієї справи починаються ще у 1995 році, коли РВ ФДМУ у Львівській області прийняло рішення про приватизацію державного підприємства «ЕКТІавтопром» (Експериментально-конструкторський і технологічний інститут захисних покрить, який після приватизації отримав назву ВАТ «ЕКТІавтопром»). Приватизація цього підприємства була здійснена у вигляді цілісного майнового комплексу, при цьому не було враховано, що на площах, які увійшли до статутного фонду ВАТ «ЕКТІавтопром», були розміщені інші підприємства, а саме: Львівський державний дослідно-експериментальний завод технологічного обладнання, Державне науково-дослідне підприємство «Конекс» та державне підприємство Науково-технічний центр «Композит».

Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного майна», за цими підприємствами мали б бути закріплені площі, якими вони користувались, або ж питання мало бути вирішено на договірних засадах. Проте органом приватизації (РВ ФДМУ у Львівській області, – ЗІК) цього не було зроблено і таким чином три державні підприємства були позбавлені права на повне господарювання площами, які вони займали. Це питання закріплення за трьома державними підприємствами їх площ стало предметом розгляду РВ ФДМУ у Львівській області, Фонду Держмайна України та спеціальної комісії з питань приватизації Верховної Ради України. У 1998 році РВ ФДМУ у Львівській області прийняло відповідні накази про передачу на баланс підприємству «Конекс» 602 м кв площ, Заводу технологічного обладнання – 6323 м кв та центру «Композит» 182 м кв. Проте згодом, роком пізніше, РВ ФДМУ у Львівській області скасував своє ж рішення.

Після цього врегулювання правовідносин, які склалися між ВАТ «Ектіавтопром» та трьома державними підприємствами, неодноразово було предметом розгляду в судах.

Господарським судом м. Києва у листопаді 2004 року було визнано право управління на спірні площі. За «Конексом» закріпили 602 м кв площ, Заводу технологічного обладнання виділили 6323 м кв та центру «Композит» –182 м кв. «Це рішення було залишено в силі апеляційною та касаційною інстанціями, воно вступило в силу і підлягає виконанню відповідно до Конституції України по всій території України», – зазначив Василь Срібний.

Відповідно до рішення Господарського суду у м. Києві, рішення РВ ФДМУ у Львівській області, які йому суперечать, мали б бути скасованими. Проте, оскільки РВ ФДМУ у Львівській області не привело свої рішення у відповідність до рішення Київського суду, Прокуратурою у Львівській області в інтересах держави в особі Міністерства промислової політики України було висунуто позов до РВ ФДМУ у Львівській області за участі третіх осіб. На стороні позивача виступив «Конекс», Завод технологічного обладнання та центр «Композит», на стороні відповідача –ВАТ ««ЕКТІавтопром». Позов стосувався скасування наказу РВ ФДМУ у Львівській області, яким було скасовано його ж рішення про передачу трьом державним підприємствам їх площ. Проте Господарський суд м. Львова, на здивування усіх, приймає рішення про відмову у задоволені позову.

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі колегії на чолі з головуючим суддею Р.М. Шавелем 21 липня 2008 року залишив в силі це ж рішення. «Таким чином, діями судової гілки влади три державні підприємства позбавляються права власності на своє майно. Інакше, як рейдерськими діями за безпосередньої участі суддів це не назвеш. Адже про що тут можна говорити, якщо львівські суди приймають недолугі рішення, які суперечать законодавству. І це при тому, коли київський суд вже прийняв правомірне рішення», – зазначив Василь Срібний.

За його словами, представникам цих трьох державних підприємств не залишається нічого іншого, як оскаржувати рішення львівських суддів у вищих судових інстанціях, сподіваючись, що в Україні ще є порядні судді, які зможуть відновити справедливість.

При цьому спірні приміщення ВАТ «ЕКТІавтопром» вже давно перепродало в треті, а й то десяті руки. Як зазначив В. Срібний, ВАТ «ЕКТІавтопром, розуміючи про справедливі вимоги державних підприємств, оперативно відчужує спірні площі іншим юридичним та фізичним особам, аби унеможливити повернення державного майна законному власнику. При цьому використовуються різні схеми, в тому числі і ліквідація підприємств-посередників, функція яких була лиш перепродати спірне майно.

Довідка: Львівський державний дослідно – експериментальний завод технологічного обладнання, аналогів якого в Україні немає, займається виготовленням композиційних матеріалів, розробкою методів порошкової металургії тощо.

Державне науково-дослідне підприємство «Конекс» займається розробкою систем для роботи в Космосі.

Державне підприємство Науково-технічний центр «Композит» розробляє технології для виготовлення заготовок для виробництва монет.

Антирейд

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *