Ігор Самсін: За десять місяців цього року Комісія оголосила суддям 90 доган

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін з офіційним візитом перебуває у Страсбурзі (Франція), де зустрічається з представниками Ради Європи, Європейського Суду та міжнародною суддівською спільнотою.

4 грудня І. Самсін взяв участь у засіданні робочої групи «Незалежні судові системи» в рамках «Східного партнерства». На зустрічі обговорюється питання незалежності та відповідальності суддів.

Першою з доповіддю виступила Ханна Юнкер, голова Департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Ради Європи. Вона розповіла, що за останні два роки країни-учасниці «Східного партнерства» зробили значний поступ у вдосконаленні законодавства відповідно до європейських стандартів.

Європейські експерти, обговорюючи дисциплінарну відповідальність суддів в Україні, позитивним моментом називають те, що ст. 84 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», передбачено, що кожен має право звернутись до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України зі скаргою щодо неналежної поведінки судді. Правильним вважають і розміщення на офіційному веб-порталі Комісії зразка скарги.

Голова Комісії ознайомив присутніх із законодавчими засадами дисциплінарної відповідальності суддів в Україні.

Інформуючи учасників засідання про результати діяльності Комісії, Ігор Самсін зазначив: «За десять місяців 2013 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло 7955 скарг щодо неналежної поведінки судді. У 90 випадках Комісією прийнято рішення про застосування до судді дисциплінарного стягнення у виді догани, а у 7 справах направлено рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді».

Нагадаємо, що «Східне партнерство» – це проект, який був ініційований Європейським Союзом. Учасниками проекту є 6 пострадянських держав: Україна, Білорусь, Молдова, Азербайджан, Вірменія, Грузія.

Голова Комісії Ігор Самсін, який є членом CEPEJ, та Поліна Казакевич, начальник відділу міжнародного співробітництва Комісії – національний кореспондент CEPEJ візьмуть участь у 22 пленарному засіданні Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *