Нові правила оцінки: афера Фонду держмайна?

З початку листопада в Україні діють нові правила оцінки майна.

Згідно з відповідною постановою Кабміну, всі охочі продати майно повинні отримати його оцінку, причому тільки у спеціалізованих оцінювачів. І саме виходячи з суми оцінки продавець платитиме податки державі.

Більшість оцінювачів, які працювали на ринку, сертифікати не отримали.

Крім того, вони стверджують, що певні структури хочуть монополізувати ринок податкової оцінки.

У ФДМ раніше повідомили, що сертифікати отримали ‘всі хто хотів’, оскільки є технічна можливість за місяць підготувати близько 2200 оцінювачів.

Проте, з усіх оцінювачів (за різними даними на ринку працюють 9-10 тисяч фахівців) бажання пройти навчання виявили тільки близько 2 тисяч, підкреслили в прес-службі ФДМ.

Правила гри

Постанову уряду під номером 231 , яка визначає порядок проведення оцінки для цілей оподаткування, було затверджено ще в березні 2013 року.

Згідно з постановою, здійснювати оцінку може суб’єкт господарської діяльності, який відповідає вимогам, затвердженим ФДМ, і який внесений до Державного реєстру оцінювачів.

Тобто, зараз для надання такої послуги як податкова оцінка, оцінювачі повинні пройти платне навчання у відповідному навчальному закладі, успішно скласти іспит і отримати кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з відповідної спеціалізації.

На даний момент підготовку оцінювачів   можуть здійснювати 27 навчальних закладів , які уклали відповідну угоду з ФДМ.

Ще влітку таких установ було всього п’ять. Причому три з них – новачки у сфері надання освітніх послуг оцінювачам (крім ‘Міжнародного Інституту Бізнесу’ – на ринку освітніх послуг 20 років, і ‘ Інституту експертизи та управління власністю’ – 15 років).

За словами учасників ринку, оцінка майна за новими правилами здійснюється за допомогою програми, за яку оцінювачам необхідно платити 80 % від суми оцінки підприємству ‘Український інститут менеджменту якості оціночної діяльності’.

На думку фахівців, програмі ‘нічого не завадить’ оцінити квадратний метр у звичайній ‘хрущовці’ в стільки ж, скільки коштує метр житла в елітному Печерському районі столиці.

‘Оцінка автоматизована, і оцінювачу треба просто натиснути на кнопку і отримати результат – таблицю на одній сторінці. Чи зможуть громадяни оскаржити таку оцінку? Відповідь невтішна’, – підкреслює голова Всеукраїнського об’єднання ‘Федерація роботодавців у сфері оцінки та землеустрою’ Людмила Туровська.

У свою чергу у Фонді держмайна заперечують інформацію про необхідність віддавати 80% від вартості оцінки розробнику програми .

‘За програмне забезпечення ніхто нічого не платить. З півтори тисячі оцінювачів (які можуть робити оцінку для цілей оподаткування – ред.) Ніхто не скаржився’, – зазначили у ФДМ.

Як зробити оцінку

Що ж повинен зробити продавець житла, щоб оцінити свою нерухомість?

По-перше, до 1 лютого 2014 нотаріуси приймають оцінку, яка оформлена оцінювачами, що не мають нових сертифікатів. Тому зараз і до цієї дати ‘оцінювачі – старожили’ оформляють документ заднім числом.

Після 1 листопада доведеться обов’язково шукати сертифікованих оцінювачів на сайті ФДМ.

Раніше оцінка коштувала 300-700 гривень, нововведення, як кажуть у ФДМ , навіть здешевить послугу і оцінка буде обходитися в суму від 200 гривень.

Більшість фірм, які опитала РЕ пропонують зробити оцінку за 200-300 гривень.

Тільки от у ТОВ ‘Ноттінгем’ назвали суму, яка різко відрізняється від інших озвучених цифр.

‘Вартість проведення оцінки квартири для цілей оподаткування в Києві до 100 квадратних метрів, становить 3000 гривень’, – йдеться в повідомленні компанії.

У чому підступ?

Експерти стверджують, що останні події на ринку оцінки є нічим іншим, як черговою спробою монополізувати цей ринок.

Фахівці нагадують, що минулого року Фонд держмайна вже видавав ряд постанов, якими вводилася система оцінки об’єктів для оподаткування.

Тоді цей ринок поділили всього лише 12 фірм, які ймовірно були пов’язані між собою. Як писало тоді видання ‘Економічна правда’, до захоплення могли мати відношення творці Тендерної палати депутати Антон Яценко та Сергій Осика.

‘Афери почалися з постанови Кабміну 1103, потім 231, зараз 501, плюс наказ фонду № 79х , а також організації навчання ‘нових’ оцінювачів’, – відзначає фахівець компанії   Vega Expert  Святослав Кожем’якін.

Нинішні новації, на думку учасників ринку, можуть стати також частиною масштабної корупційної схеми, за допомогою якої її автори збираються витіснити з ринку більшість гравців і встановити на ньому свої правила, і відповідно, ціни.

‘Мета афери полягає в тому, щоб оцінку для цілей оподаткування забрати в одні руки … Нові сертифікати видаються тільки фірмам, що контролюються організаторами схеми . Оцінювачі можуть вчитися і отримати особисті документи, але документи на фірму отримати не вдасться (тобто оцінювач може працювати тільки в складі підприємства – ред.)’, – розповідає Кожем’якін.

Зараз, як запевняють оцінювачі, на чолі афери стоїть ФДМ.

‘Під дахом перебувають ‘бенефіціари’, які отримують вершки з цієї схеми. Вони прикриваються трьома фіктивними саморегулюючими організаціями оцінювачів, фіктивними тому що у них немає достатньої кількості членів для отримання відповідного статусу. Також учасниками є Інститут управління якістю у сфері оцінки та фірми’ Аргумент’ і ‘Вітіс’, а також їхні представники в регіонах’, – розповів експерт в галузі оцінки Віктор Кожевников.

Крім того, оцінювачам необхідно платити чималу суму посередникам за ‘безпроблемну’ здачу іспиту, щоб отримати сертифікат, говорять учасники ринку.

ФДМ, за словами експертів, фальсифікує дані і створює фіктивні філії, щоб допустити на ринок тільки своїх і направити грошові потоки ‘в потрібні руки’.

1 листопада Клуб оцінювачів ‘Вікно’ проводив опитування суб’єктів оціночної діяльності, які нібито вже готові працювати за новими правилами. Було опитано 239 з 961 СПД, тобто приблизно чверть від загальної кількості податкових оцінювачів, які на той моментмогли надавати відповідні послуги.

Хто ж стоїть за цією схемою ?

У клубі оцінювачів ‘Вікно’ кажуть, що згідно з випискою з реєстру, вищезгаданий Інститут управління якістю належить Всеукраїнської громадської організації ‘Спілка оцінювачів України’.

Водночас ‘Спілка оцінювачів України’ належить Каіпецькому Миколі В’ячеславовичу, члену Атестаційний-ревізійної комісії при Фонді держмайна, яка приймає рішення, хто буде допущений на ринок оціночних послуг.

Нова схема оцінки принесе мільйонні прибутки її учасникам, кажуть фахівці. Відомо, що протягом 2012 року нотаріусами України було посвідчено майже 266 тисяяч договорів купівлі-продажу квартир і житлових будинків.

Так, дана схема не тільки забирає доходи у оцінювачів, обмежує конкуренцію на ринку, але й загрожує подорожчанням послуги з оцінки для громадян.

У 2012 році, коли ринком заволоділи всього 12 учасників дана послуга подорожчала до 3-6 тисяч гривень, нагадують оцінювачі .

Поки, стверджують учасники ринку, фірми, що мають нові сертифікати, отримали ‘наказ згори’ не просити за оцінку офіційно більше 300 гривень.

Але ніхто не гарантує, що коли шум навколо нової постанови вляжеться, ціни не виростуть.

Є й інший варіант. Оцінювачі в офіційних документах будуть вказувати одну ціну, а ‘додаткові платежі’ за оцінку оформляти як додаткові послуги, або давати гроші на руки.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *