Комітет ВРУ визнав таким, що не суперечить Конституції, внесення змін до ст.5 ЗУ "Про судовий збір"

Законопроект (реєстр. №3724) розроблено з метою відновлення справедливості при сплаті судового збору при зверненні до суду з позовами про стягнення заробітної плати.

Зокрема, пропонується доповнити чинний закон положенням, згідно з яким від сплати судового збору звільнятимуться також позивачі – за подання заяв до боржника після порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом про невиплачену заробітну плату.

На засіданні Комітету, зокрема, зазначалося, що за приписом частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статус, повноваження і порядок діяльності Верховної Ради визначаються Конституцією України. Верховна Рада України у своїй діяльності повинна виходити із повноважень, закріплених за нею виключно Конституцією. Прийняття законів, згідно з Конституцією України, належить до повноважень Верховної Ради України (пункт 3 частини першої статті 85). Виключно законами України встановлюються податки і збори (пункт 1 частини другої статті 92 Конституції України).

Водночас, як зазначали народні депутати, права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави; кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; громадянам гарантується захист від незаконного звільнення; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом; права і свободи людини і громадянина захищаються судом; юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (частина друга статті 3, частини перша, шоста та сьома статті 43, частина перша статті 55, частина друга статті 124 Конституції України).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *