Верховний Суд України вказує на спроби узаконити рейдерство з боку деяких депутатів

У Верховному Суді України розглянуто проект Кодексу господарського судочинства України, внесений на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України В.А. Бондиком, Б.В. Колесніковим та Ю.А. Кармазіним (реєстр. № 2777 від 16 липня 2008 р.).

Цей законопроект у порівнянні з чинним Господарським процесуальним кодексом України розширює коло відносин, які пропонується розглядати у господарських судах, запроваджує нові види господарського судочинства, суттєво змінює порядок оскарження судових рішень та повноваження судів різних інстанцій у господарському судочинстві, переглядає склад осіб, які беруть участь у судовому процесі, та їх повноваження. Аналіз нововведень дає підстави стверджувати, що вони є суперечливими та недосконалими і потребують приведення у відповідність до Конституції України, норм міжнародного права та узгодження як із законами України, так і між собою.

У проекті зроблено спробу створити самостійну гілку господарського судочинства і фактично виділити спеціалізовані господарські суди із системи судів загальної юрисдикції. Відповідно до положень законопроекту коло суб’єктів господарського процесу та правовідносини, які можуть бути предметом спору у господарських судах, охоплюють юрисдикцію цивільних та адміністративних судів. Проект не тільки не встановлює чіткого розмежування юрисдикційної підсудності справ, а навпаки, створює умови для невизначеності підсудності та виникнення спорів щодо неї.

Крім того у законопроекті запропоновано обмежити право суб’єктів господарського спору на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень за критерієм ціни позовних вимог. Більше того, у проекті взагалі виключається можливість апеляційного та касаційного оскарження процесуальних ухвал та рішень суду за позовами немайнового характеру.

Так звані “інші види провадження” передбачають покладення на господарські суди непритаманних їм функцій державних органів та органів місцевого самоврядування і створюють передумови для легалізації через судові рішення дій, що суперечать чинному законодавству, або сумнівних способів набуття права власності. Запропонований у проекті порядок вжиття запобіжних заходів створює ідеальні умови для рейдерства.

Зважаючи на викладене, Верховний Суд України проект у запропонованій редакції не підтримує.

Антирейд

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *