Операція по захопленню профспілок обішлась дещо більше трьох мільйонів доларів США

Як повідомив вчора журналістам Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, протягом минулого  вихідного фактично у всіх регіонах України, крім кількох областей, відбулися спроби захоплення приміщень профспілок з метою проведення нібито обласних конференцій відповідних обласних рад незалежних профспілок України. Лише у чотирьох областях – Донецькій, Дніпропетровській, Чернівецькій та Тернопільській такі спроби не були зафіксовані працівниками міліції.

Незважаючи на вихідний, до профспілкових приміщень прибули люди, які називали себе делегатами, а то й новообраними керівниками профспілок. У кількох областях було заявлено про  оренду приміщень для проведення наукового семінару, натомість відбулися «збори», де «обрали нове керівництво», повідомили Антирейду у департаменті зв`язків з громадкістю та міжнародної діяльності МВС України.

Незважаючи на те, що жодного офіційного рішення про початок звітно-виборчої кампанії не було, подібні заходи чи то в приміщеннях, чи поруч з ними були проведені одночасно на більшій території України. Мета була одна – обрання нового керівництва та захоплення профспілкових приміщень. Про «ідейне підгрунтя»  таких зібрань свідчить хоча б приклад спроби зміни профспілкового керівництва на Рівненщині. Біля приміщення федерації профспілок там зібралися 17 «делегатів», які відібрали у чергового вахтера ключі. Як з‘ясували працівники міліції, які прибули на виклик, лише два з них були жителями Рівного, а 15 осіб мешкали… у Білій Церкві. Саме такі «делегати» обирали нового голову профспілок.

Втім, подібний сценарій був задіяний і в інших регіонах, за винятком Одеської та Полтавської областей, де, за попередніми даними, делегатами профспілкових зібрань були жителі цих областей, та й самі заходи були набагато чисельнішими.

Наразі органи внутрішніх справ проводять перевірку за фактами спроби самовільного захоплення приміщень, а дії осіб, які ці спроби чинили, задокументовано міліцією. Та вже наразі відомо – окрім того, що більшість «профспілкових делегатів» навіть не проживали на території області, де «брали участь» у виборах нового профспілкового керівництва, – деякі з них мають за плечима судимість. Є навіть й ті, хто вже потрапляв в поле зору міліції за участь у рейдерській атаці на одне з обленерго ще у 2006 році.

– Це підготовка до широкомасштабної акції, – переконаний Юрій Луценко. –  У попереднього слідства знаходиться документ, який знайшли під час припинення дій із захоплення приміщень, де детально розписаний бізнес-план із захоплення Федерації профспілок України. Не області, а загалом. У ньому, зокрема, є й тарифи. Зводяться вони всі до суми – дещо більше трьох мільйонів доларів США.

За словами Міністра, недільна акція – одна з ланок його реалізації. Найближчим часом заплановані так звані «масові» акції протесту. Юрій Луценко наголосив, що міліція не допустить жодних  незаконних дій.

– Своє право на протест громадяни повинні реалізовувати виключно в рамках чинного законодавства. – наголосив Міністр. – В умовах внутрішньо-економічної та штучної політичної кризи, в якій перебуває Україна, міліція змушена залишатися єдиним гарантом стабільності, спокою, законності та правопорядку. Щодо тих, хто наважиться блокувати автомагістралі чи захоплювати приміщення, будуть вживатися жорсткі заходи згідно з чинним законодавством.

Міністр повідомив, що від сьогодні, з 12-ї години, всі приміщення Федерації незалежних профспілок перебувають під охороною міліції. Наразі не відомо місце знаходження печатки, яку викрадено вчора у законних керівників профспілок Одещини, за цим фактом проводиться розслідування.

Антирейд

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *