Масова акція однієї людини

Програміст Сергій Свинаренко 19 лютого близько 10:30 ранку вийшов на харківський майдан Свободи, став обличчям до облради і розгорнув саморобний плакат. На плакаті маркером було написано «Остановите Януковича». Сергій всю ніч слідкував за новинами і був вражений подіями в столиці – застосуванням зброї силовиками, жертвами серед цивільного населення, взагалі, сваволею й беззаконням, які кояться в Києві.

Сергій був один, стояв мовчки, і буквально за кілька хвилин до нього підійшов працівник міліції з вимогою припинити акцію, бо Сергій про неї заздалегідь не повідомив органи місцевого самоврядування.

За деякий час біля «мітинґувальника» було вже кілька міліціонерів, а близько полудня Сергія затримали за «порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій» (ст. 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Чомусь складати протокол на місці міліціонери на стали і відвезли Сергія автом у відділок міліції на вул. Ромен Роллана. Кілька очевидців зголосилися дати пояснення – розповісти те, що бачили на власні очі.

На складання протоколу, складання угоди з адвокатом знадобилося кілька годин, а на наступний день Сергію призначили з’явитися в Дзержинському районному суді м. Харкова, маючи при собі «речовий доказ» – згаданий саморобний плакат «Остановите Януковича».

Справу розглядала суддя Купіна.

На думку свідка – представника правоохоронних органів, С. Свинаренко порушив ст. 39 Конституції України: «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування»,– саме тому, що завчасно не сповістив відповідні органи про свої дії. На питання захисника, який саме різновид «масового заходу» проводив Свинаренко, міліціонер відповів, що то був мітинґ і збори. Чому саме мітинґ і збори, неясно, бо згідно з рішенням Харківської міської ради «Про затвердження Тимчасового положення „Про порядок розгляду питань щодо організації та проведення зборів, мітингів, походів та демонстрацій у місті Харкові“» № 543 від 06.06.2007 «мітинг – масовий захід, організований громадянином, групою громадян та/або об’єднанням громадян у спеціально визначених органами місцевого самоврядування місцях, який проводиться з метою обговорення різних політичних, соціальних, економічних, культурних та інших проблем», а «збори – масовий захід, організований громадянином, групою громадян та/або об’єднанням громадян у спеціально обладнаному, пристосованому приміщенні та/або на відкритому місці, який проводиться з метою обговорення різних політичних, соціальних, економічних, культурних та інших проблем».

Насправді ж, Свинаренко керувався ст. 34 Конституції України: «Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань». Жодних дій, які можуть бути обмежені законом, а саме таких, які несуть загрозу національній безпеці, територіальній цілісності або громадському порядку, Свинаренко не вчиняв.

Попри те, що у своїй постанові суд згадав і Конституцію України, і ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Свобода вираження поглядів), і рішення міськради № 543, Свинаренка визнали винним у порушенні ст. 185-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення і призначив штраф у розмірі 1700 грн.

Сергій подаватиме апеляцію. Юридичну підтримку йому надає Харківська правозахисна група.

Володимир Бацунов

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *