Валютні міняйли «заробили» $130 млн за місяць − експерт

Політика НБУ щодо стримування курсу гривні дала можливість отримати надприбутки учасникам чорного ринку обміну валют, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

Стабільна гривня − занадто дороге задоволення для Національного банку. Лише за півтора місяці регулятор витратив на підтримання нацвалюти 1,3 мільярда доларів. Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва. Детальніше про плани НБУ та про майбутнє національної валюти радіостанції Голос Столиці розповів екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

«Проаналізуємо, що відбулося за останній місяць. НБУ адміністративно закріпив курс 12,95. І вибрані банки – це десь трохи менше половини банків – мають можливість два-три рази на тиждень купувати валюту за курсом 12,95. Потім ввели обмеження для людей – кожен українець теоретично може купити за таким курсом валюту у розмірі двісті доларів.

Але нормальний українець, у якого немає часу вистоювати півдня в касах банку, міг купувати цю валюту по курсу лише 14-14,5. Тобто хтось заробляв 10% за один день. Це називається премія чорного ринку, а на банкірському жаргоні це називається арбітраж. Коли можна купити сьогодні долар по одному курсу, а продати по іншому і заробити 10% прибутку.

І от теоретично і практично ми можемо порахувати – скільки було зароблено грошей чорним ринком, мінялами, за цей місяць. Це приблизно 130 мільйонів доларів. І причому, заплатили ці кошти прості українці. І ці байки, що це бабусі заробляють, які стоять у чергах, купують у банках по 12,95, потім продають на вулицях по 14,5 – це все казки. Навіть якщо бабусі і купували, вони продавали оптовим мінялам по курсу десь 13,5, а вже ті продавали по 14,5.

НБУ використовував два найгірші інструменти стабільності гривні. Перший інструмент − це адміністративні заходи, які завжди ведуть до арбітражу чи надприбутків, а другий – він витратив за місяць десь більше мільярду резервів НБУ. І чого добилися? Зараз, зрозуміло, таку практику треба відміняти.

І вже можна прогнозувати курс, який нас чекає в найближчі часи. За моїми прогнозами, він буде посередині між 12,95 і 14,5. Десь трошки більше 13,5, між 13,5 і 14 – це новий курс рівноваги. А далі все буде залежати від того, чи будуть знову палити резерви, щоб такий курс утримувався і далі, чи нарешті НБУ замість резервів буде використовувати інтелект, нові економічні теорії, нові методи монетарної валютно-курсової політики, яка домінує в усіх інших країнах.

І в принципі, посилання на те, що зараз всі валюти падають проти долара – воно правильне, але інші валюти падають на 1-2%, а у нашому випадку це навіть не 20-30%, а вже 80-90%»,− заявив Олександр Савченко.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *