Гонтарєва вважає, що 13 гривень за долар – економічно обґрунтовано. НБУ буде "тримати" курс по-новому

На сьогодні економічно обґрунтований курс становить 13 грн/дол. Про це в ході брифінгу повідомила журналістам голова національного банку України Валерія Гонтарева, передає ‘Інтерфакс-Україна’.

Вона також додала, що Національний банк України (НБУ), починаючи з найближчої середи, 5 листопада, має намір здійснювати інтервенції у вигляді валютних аукціонів кожного робочого дня.

‘Нацбанк буде це робити в невеликих обсягах’, – сказала Гонтарева.

При цьому глава Нацбанку зазначила, що аукціони проводитимуть за голландською моделлю щодня протягом від трьох до шести місяців.

За її словами, якщо найближчим часом НБУ має намір здійснювати лише продаж валюти, то в перспективі допускають і її купівлю.

Гонтарєва також повідомила, що до участі в аукціонах будуть допущені всі банки, на які центральним банком встановлені ліміти: тобто 88 кредитно-фінансових установ.

Глава НБУ також допустила, що прийняті Нацбанком рішення про скасування на поточному тижні ряду обмежень можуть привести до короткочасного зниження курсу гривні через накопичений відкладений попит, але, разом з тим, ситуація може швидко стабілізуватися і вже через два тижні центробанк приступить до одночасного проведення аукціонів на продаж і на купівлю валюти.

Валютні аукціони планується проводити з 5 листопада в робочі дні з 9 до 10 ранку.

Нагадаємо, перший цього року валютний аукціон був проведений 8 вересня. Однак ефект від нього був нижче, ніж розраховував регулятор. Після консультацій з банкірами були усунуті деякі перешкоди для банків, охочих прийняти участь в аукціоні, і НБУ провів другий аукціон, а за ним наступні. На аукціоні, проведеному 2 жовтня в каси банків було продано більше 60 млн дол.

Національний банк України за півтора місяця витратив на підтримку гривні із золотовалютних резервів 1,3 млрд дол. Про це повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

Нагадаємо, за попередніми даними станом на 1 жовтня 2014 року обсяг міжнародних резервів України становив 16,200 мільярда доларів в еквіваленті.

Як повідомлялося, станом на 1 вересня 2014 року золотовалютні резерви Національного банку становили 15,831 мільярда доларів, що на 1,48%, або на 239 мільйона доларів, менше показника на 1 серпня в 16,070 мільярда доларів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *