Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів поки не працює

12 грудня 2014 року, Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції оголосила про завершення прийому звернень від громадян щодо перевірки суддів, які ухвалювали рішення щодо учасників масових акцій протестів у Києві, політичних в’язнів, народних депутатів України VII скликання, яких було позбавлено мандатів, та інших, передбачених Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», рішень.

Однак анонсоване на 12 грудня засідання Комісії не відбулося, через те що зі складу Комісії вибуло 2 члени і Комісія наразі не є правомочною.Члени Комісії вибачилися перед представниками ЗМІ та суддями, які прийшли на розгляд їх питань на засідання, і провели прес-конференцію.

Голова Комісії Володимир Мойсик зауважив, що з початку діяльності ТСК складається враження про бойкотування роботи Комісії, яка має на меті перевірити суддів, що виносили рішення проти учасників масових акцій протестів у Києві.

«Комісія утворена відповідно до Закону України від 8 квітня «Про відновлення довіри до судової влади в Україні, – сказав Володимир Мойсик. – За цим Законом склад Комісії мали сформувати три гілки влади, а саме: Верховна Рада України, Пленум Верховного Суду України і Урядовий уповноважений з антикорупційної політики. Жодного представника до Комісії не призначила Верховна Рада України, не призначив на заміну своїх представників і Пленум Верховного Суду України».

Нагадаємо, що Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції утворена відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Свою діяльність Комісія розпочала з 12 червня 2014 року – після призначення до її складу дев’яти членів: п’яти – пленумом Верховного Суду України, чотирьох – Урядовим уповноваженим з антикорупційної політики. Відповідно до Закону Комісія уповноважена приймати заяви громадян до 12 грудня, а працювати – до 12 червня 2015 року.

17 листопада 2014 року подав заяву про звільнення за власним бажанням член Комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Юрій Кармазін. 5 грудня 2014 року член Комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Станіслав Щотка подав заяву про звільнення у зв’язку із призначенням на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до наказу Голови Державної судової адміністрації України від 5 грудня 2014 року. Таким чином, наразі до складу Комісії входить сім осіб, а відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» Комісія є сформованою за умови призначення до її складу дев’яти членів.

Заступник Голови Тимчасової спеціальної комісії Маркіян Галабала зауважив, що після того, як членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України було призначено Станіслава Щотку, ця комісія почала працювати. «Це радісна новина для українського суспільства, оскільки один із органів, що притягає суддів до дисциплінарної відповідальності, запрацював», – сказав Маркіян Галабала.

Утім члени Комісії через засоби масової інформації закликали суб’єктів формування призначити до Комісії своїх представників. «Хочу через ЗМІ звернутися до Верховної Ради України про призначення п’яти членів Комісії і до суддівського корпусу. Пленум Верховного Суду України має також призначити двох членів комісії – суддів у відставці. Сьогодні комісія без цих призначень не може працювати», – пояснила секретар Комісії Марина Соловйова.

Відділ взаємодії зі ЗМІ

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *