Обмеження на зняття депозитів готуються скасувати в березні

Обмеження на зняття українцями з валютних рахунків не більше еквівалента 15 тис. грн на добу може бути зняте Нацбанком, але не раніше 3 березня, повідомив голова правління одного з великих банків за підсумками наради в Нацбанку в понеділок.

«Скасування обмежень по покупки в день на один паспорт валюти не більше, ніж на 3 тис. грн сьогодні не обговорювалася, як очікувалося спочатку. Зате активно дискутувалося питання скасування табу для вкладників, які сьогодні не можуть за раз зняти доларів і євро більш, ніж на 15 тис. грн. Багато голів виступали за його скасування, і навіть надійшла цікава пропозиція: відмовитися від подобового обмеження і залишити лише максимальний місячний ліміт – до $10 тис. (Щоб люди не ходили за своїми $500 кожен день), якщо ми говоримо про американську валюту. Представники Нацбанку пообіцяли розглянути цю ідею, але відразу попередили, що поточні обмеження все одно будуть працювати до 2 березня включно. Зміни можливі не раніше 3 березня (в цей момент закінчується термін дії постанови НБУ №758 – Авт.)», – розповів він.

Тимчасове обмеження на зняття валютних вкладів в еквіваленті на суму понад 15 тис. грн на добу НБУ ввів в кінці лютого 2014 року.

Що з виплатами

Говорячи про виплати вкладів в проблемних банках, нацбанківці запевнили голів, що налаштовані на порятунок і стабілізацію роботи банку «Фінанси та Кредит», на який почастішали скарги вкладників по своєчасності виплат депозитів. «Нам повідомили, що йому в минулий четвер було виділено масштабне рефінансування – у розмірі 700 млн. грн для стабілізації роботи. Були питання і по Дельта Банку, але чиновники утрималися від імен, і все що сказали, що розглядалося питання націоналізації одного з найбільших банків. Однак подальше його опрацювання показало, що воно неможливе: «Ми його не врятуємо», – буквально сказали нам. Так що туди буде вводитися тимчасова адміністрація. А Фонд гарантування вкладів отримає під виплати вкладникам додатковий кредит від НБУ », – повідомив перший заступник голови правління великого банку.

За курсом і МВФ

Курс долара на міжбанку, згідно з розрахунками Нацбанку, через кілька тижнів повинен увійти в робочий коридор 21-22 грн/$. Саме про нього НБУ домовився з МВФ. «Доповідаю на цей рахунок від Нацбанку начальник управління валютних операцій Сергій Пономаренко заявив, що ринком зараз рухають ірраціональні чинники: в першу чергу, такі як нестабільність на сході країни. Мовляв саме вони не дозволяють гідно оцінити позитивний ефект від заяви МВФ про плани іноземних донорів прокредитувати Україну за чотири роки на $40 млрд. Друга причина дорогого долара – це відкладений попит на валюту, що накопичився, і який задовольняється дуже повільно через завищені ціни на долар. Пономаренко уточнив, що в середньому до 50% поточних потреб імпортерів і їх відкладеного попиту регулярно відкладаються. Компанії не купують, чекають зниження курсу. Згідно з розрахунками НБУ, активна скупка валюти і задоволення відкладеного попиту почнеться на рівнях 23,0-23,5 грн/$», – зазначив голова одного з найбільших банків, який брав участь у нараді.

Загальний обсяг відкладеного попиту на валюту зараз оцінюється в $1 млрд.

Водночас представники Нацбанку повідомили на засіданні, що з часом (після задоволення відкладеного попиту та стабілізації ситуації на міжбанку), регулятор планує виходити на безготівковий ринок з покупками. І таким чином теж нарощувати розмір своїх золотовалютних резервів: нацбанківці обіцяли МВФ наростити їх розмір з нинішніх $6,4 млрд. до $17 млрд.

Але головним чином валютний запас України буде нарощуватися за рахунок траншів іноземних кредиторів: до кінця 2015 р НБУ розраховує отримати від МВФ $8,5 млрд., ще $25 млрд. – вВід Фонду та інших кредиторів у 2016-2017 рр, і решту $6,5 млрд – в 2018 р.

«Щоб вийти на перший транш до весни влада збирається 25 лютого прийняти зміни до держбюджету. Причому, в Нацбанку не сумніваються в тому, що депутати проголосують за потрібний пакет документів. У ньому будуть не тільки правки до держбюджету-2015, а й зміна в податкове законодавство. Туди ж включать і підвищення тарифів на газ на 264% в цілому і на 64% – тарифів на теплоенергетику для населення. У НБУ вирахували, що це додатково додасть до загального індексу інфляції 9%. Чиновники планують вийти на загальний рівень інфляції за підсумками 2015 в 27%. По цій частині вони навіть не сподіваються вийти на вимоги МВФ», – розповів заступник голови правління одного з банків, який брав участь в нацбанківському засіданні.

Нагадаємо, що в минулий четвер міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що Україна пообіцяла МВФ закінчити 2015 з рівнем інфляції на рівні 10%.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *