НБУ: 12 банків погодилися взяти на себе частину збитків валютних кредиторів

У вівторок, 10 березня, у Національному банку України відбулася щотижнева нарада з керівниками банків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Наголошується, що голова Національного банку Валерія Гонтарєва висловила впевненість у подальшій стабілізації ситуації на валютному ринку України після отримання траншу від Міжнародного валютного фонду в рамках програми EFF. Затвердження даної програми має відбутися вже 11 березня під час засідання Ради директорів МВФ.

Також Гонтарєва запропонувала банкірам приєднатися до Меморандуму про врегулювання споживчих кредитів в іноземній валюті.

’12 провідних банків погодилися добровільно взяти на себе частину збитків, пов’язану зі знеціненням курсу гривні в 2014 році. Умовою набуття чинності Меморандуму є внесення змін до Податкового кодексу України, які дозволять банкам безболісно, зокрема без створення додаткових податкових зобов’язань, пом’якшувати умови виконання позичальниками договорів, списувати борг (його частину), а також відшкодовувати безнадійну заборгованість за рахунок створеного страхового резерву’, – йдеться в повідомленні.

Також одним з пунктів, який актуалізує меморандум, є визнання недійсним закону про мораторій на відчуження майна, яке забезпечує кредит.

Нагадаємо, що місія МВФ, яка працювала в Києві з 12 січня по 11 лютого 2015 року, досягла угоди на рівні персоналу з владою Україна про чотирирічну програму EFF обсягом близько 17,5 млрд доларів.

Нова програма за запитом влади України на заміну чинної дворічної stand by в обсязі 16,67 млрд доларів передбачає також ширшу міжнародну фінансову підтримку. Враховуючи намір української влади провести консультації з міжнародними кредиторами про реструктуризацію боргу, щоб заощадити під час дії програми близько 15 млрд дол., а також фінансову допомогу Україні з боку інших міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів в розмірі близько 7,5 млрд, МВФ оцінює загальний обсяг фінансової допомоги протягом чотирьох років на рівні 40 млрд дол.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *