НБУ не зніме всі обмеження, поки не запрацює економіка – Золотухін

У Нацбанку готові скасувати обмеження на зняття депозитів у банках.

Але це тільки один з необхідних кроків, без якого економіка України не зможе нормально розвиватися, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці директор компанії з управління активами Андрій Золотухін. Експерт переконаний, що поки не запрацює економіка, НБУ не дасть можливості населенню купувати валюту в будь-яких обсягах.

НБУ має намір стабілізувати банківську систему. Для цього голова Нацбанку Валерія Гонтарева в черговий раз зібрала колишніх керівників відомства з тим, щоб розробити антикризовий план дій для регулятора. Основними завданнями стануть легалізація тіньової частини економіки, аналіз монетарної політики НБУ і дослідження наслідків військових дій для економіки країни та їх впливу на банківську систему.

Крім того, в НБУ вже заявляють про готовність скасувати обмеження на зняття вкладів. За словами заступника голови НБУ Олександра Писарука, це перспектива найближчих трьох місяців. І від неї залежить рівень довіри до банківської системи.

Втім, експерти не настільки оптимістичні з приводу швидкої стабілізації ситуації. Вони вважають, що на сьогодні є всі передумови для подальшої девальвації гривні до рівня 30 гривень за долар.

Докладніше про ситуацію в банківському секторі і про майбутнє національної валюти радіостанція Голос Столиці поговорила з директором компанії з управління активами Андрієм Золотухіним.

На ваш погляд, чи вдасться стабілізувати банківський сектор?

Без стабілізації банківського сектора не буде стабілізації економіки в Україні, тому в будь-якому випадку потрібно досягати цієї стабілізації, і чим швидше, тим краще. Зараз збираються зняти обмеження на зняття депозитів, яке істотно підірвало довіру населення до банківського сектору. Тому що з таким обмеженням сьогодні ніхто не понесе гривню в банки, розуміючи, що не зможе її забрати. Це буде дуже позитивним кроком, але потрібен певний час, щоб старе забулося і люди знову повірили в банки. Тому після зняття такого обмеження ми не побачимо великого припливу депозитів у перший же тиждень, на це буде потрібно ще кілька місяців. Але це один з необхідних кроків, без якого економіка України не зможе нормально розвиватися.

Що ще потрібно зробити, щоб стабілізувати банківську систему?

Є стандартні механізми, про які говорять уже роками і які досі чомусь не приведені в дію. Наприклад, це нормальний захист кредитора, тобто захист банку з точки зору повернення кредиту, тому що дуже багато банків втратили величезні суми грошей на різного роду шахрайських напівзаконних схемах. Друге, це все-таки стабілізація валютного ринку, але вона безпосередньо залежить від активізації економіки. Поки не запрацює економіка, поки долари не почнуть активно заходити в країну, я думаю, що Нацбанк не буде готовий істотно пом’якшувати адміністративні обмеження на валютному ринку. Тому, швидше за все, ми ще нескоро побачимо вільний продаж валюти населенню в будь-яких обсягах.

Думки експертів різняться. Одні кажуть, що різке зняття валютних обмежень може накрутити курс долара до 30 гривень, а інші вважають навпаки, що ці обмеження і сприяли девальвації гривні. До якого варіанту ви більше схиляєтеся?

Я схиляюся до того, що якби цих валютних обмежень не було, то ми б побачили курс не 38-40, яким він був ще місяць тому протягом двох днів, а набагато більше. Тому що з панікою дуже важко впоратися, і якщо курс долара зростає щодня, то люди починають останню копійку переводити в долар. Саме попит з боку фізосіб останнім часом грав істотну роль в зростанні курсу долара, тому що люди всіма засобами намагалися зняти гривні з банківського сектора, забрати їх, і гривні йшли одразу на валютний ринок. Плюс була паніка недовіри до держави з боку багатьох бізнесменів, які так само не вірили в Україну, боялися переслідувань, боялися якихось санкцій. У тому числі і бізнесмени, які були «замазані» при старій владі ? вони всі намагалися вивести гроші з країни, а вивести можна тільки долари. Тому всі хотіли купити, і якби дали всім купити в будь-якому обсязі, то курс був би набагато більше. Це звичайний попит і пропозиція.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *