"Уже тиждень не дзвонять, не погрожують відібрати майно"

Раніше голову ламала, де щомісяця брати гроші. А тепер є можливість утекти від кредиту, — говорить 27-річна Олена з Полтави.

В ‘Дельта Банку’ мала три кредити на 30 тис. грн. Після оголошення фінустанови неплатоспроможною перестала сплачувати щомісячні внески.

—Працюю адміністратором у кафе. Зарплата близько 3 тисяч гривень. Своєї сім’ї немає, опікуюся молодшим братом. Він студент. Рік тому позичила в банку 10 тисяч гривень, треба було терміново погасити борг за навчання й гуртожиток. Через місяць брат заявив — хочу телефон за 5 тисяч гривень. В одногрупників круті, а в нього за тисячу з гаком. Батьки нас покинули, коли ми ще були дітьми. Я брата жалію, балую, не змогла відмовити. Оформила кредитку на 6 тисяч гривень. Зразу зняла всі гроші. Ледве тягла ті два кредити. Потім сталася неприємність — сусіди затопили. Мене не було вдома кілька днів. Коли приїхала, у ванній все поцвіло, штукатурка зі стін повідпадала. Терміново треба було робити ремонт. Знову пішла в банк, позичила 14 тисяч гривень. Сусіди не дали ні копійки. Думала, за рік розквитаюся з усіма боргами. Але виходило платити тільки по кредитах на ремонт і навчання. Борг по кредитці не гасила, там вже набігло зі штрафами майже 20 тисяч.

Якраз була на роботі, коли по телевізору сказали: ‘Дельта Банк’ — банкрут. Колеги засмутилися. В однієї дівчини почалася істерика, бо мала там доларовий депозит. А я стою і кайфую — не буде куди сплачувати кредит. Було відчуття, що з мене зняли кайдани. Того ж дня взяла гроші, що відклала на платіж по кредиту. Пішла в перукарню, на манікюр, купили додому всякої смакоти. Братові — нові кросівки. Знайомі казали, що рано розслабилася. Мовляв, не буває такої халяви. А мені все одно. Вже тиждень не дзвонять кредитори, не погрожують відібрати майно.

50-річний Олег Брянський винен 15 ­тис. грн ‘Дельта Банку’. Віддавати борг теж не збирається.

—Два роки безперестанку гасив борг, але так і не закрив кредитку — то на ремонт машини знімав, то на відпочинок. Я ще такий чоловік, як вип’ю — щедрий. Так кредитку й розтрачував. Тиждень тому збирався черговий раз іти до них. А син сказав — навіщо платити банкові, якого не існує. Послухав. Щоб кредитори не діставали, зараз займаюся пере­оформленням усієї власності на сина. Маю дім, машину, мотоцикл.

—Люди рано розслабилися. Вони зобов’язані платити кредити навіть після банкрутства установи, — говорить 32-річний Андрій Федоров із банку ‘Фінанси та кредит’. — Якщо там введена тимчасова комісія, лишається працювати каса ­для прийому платежів. Капітал фінустанови нікуди не дівається, передається в Фонд гарантування вкладів. Саме він про­довжує стягувати борги. Ці кошти потім ідуть на повернення депозитів і зарплат. Якщо клієнт перестане платити по кредитах, то гроші стягнуть через суд із зарплати або відберуть майно.

Після того як банк закриють, на сайті Фонду гарантування вкладів або на гарячій лінії можна буде дізнатися, через який банк продовжувати сплачувати кредит. У більшості випадків умови договору залишаються ті самі. Але є випадки, коли клієнт виграє. Фонду гарантування дуже потрібні гроші. Можуть запропонувати позичальникові відразу заплатити борг по кредиту. При цьому зменшать відсотки або взагалі їх приберуть.

Узяв 10 тисяч гривень під 40 відсотків річних

—Дружина — вагітна, потрапила в лікарню на збереження. Щодня витрачали на ліки від 500 гривень до тисячі. За тиждень зрозумів, що платити вже нічим. Заощадження закінчилися, — розповідає вінничанин 34-річний Андрій Кочкін.

—Пішов позичати гроші по банках. У більшості відділень казали, що тимчасово призупинили видачу кредитів. Якщо погоджувалися дати, то під заставу нерухомості. Ще треба було знайти поручителів. За три дні ходінь грошей так і не отримав. Пішов у кредитну спілку. Там запропонували 5 тисяч гривень на тиждень. Повернути треба було на тисячу більше. Якщо на місяць брати, виплатиш 7,5. Також вимагали довідку про доходи й поручителів. Я погодився. Взяв 10 тисяч гривень під 40 відсотків річних. На ліки витратили половину позики, решту одразу повернув.

—Зараз найвигідніші карткові кредити. Там є терміни безпроцентного користування — від 15 до 30 днів. Банки зацікавлені саме в таких кредитах. Бо гроші лежать на рахунку клієнта, більшість не користуються всією сумою, — каже економіст 53-річний Олександр Кірш.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *