Клієнтський вибір – ТОП-100 найкращих юристів України 2014

Дослідження «Вибір клієнта. Топ-100 найкращих юристів України» – щорічне всеукраїнське дослідження якості надання юридичних послуг вітчизняними юристами. Методологія рейтингу ґрунтується на маркетинговому дослідженні, яке проводиться серед споживачів юридичних послуг, спрямоване на отримання достовірних даних та інформації про стан ринку юридичних послуг та визначення найкращих юристів у заявлених практиках.

Його суттєвою перевагою є те, що кращі юристи в тій чи іншій галузі права визначаються представниками українського та міжнародного бізнесу (а, отже, вибір робиться самими клієнтами). Представники юридичного бізнесу та їх клієнти отримують можливість не лише оцінити зміни, що відбулися за рік, але й окреслити тенденції розвитку та оперативно відреагувати на них.

«Юридична газета» вже проводила подібні дослідження у 2006-му та 2008 роках, обираючи топ-50 правників. У 2010–2011 та 2012-2013 рр. кількість номінантів була розширена, і за підсумками дослідження було визначено 100 найкращих представників юридичної професії у 17 галузях права. Звертаємо увагу, що дослідження ґрунтується на результатах даних, конфіденційно отриманих в результаті зворотного зв’язку від корпоративних юристів понад 2000 українських та міжнародних підприємств та компаній, які співпрацюють із вітчизняними юрфірмами та локальними офісами міжнародних юридичних компаній. Методологія та ідея проведення дослідження думки клієнтів юридичних фірм «Вибір клієнта. Топ-100 кращих юристів України 2014» належить «Юридичній газеті». Опитування проводилося партнером проекту – дослідницькою компанією NOKs fishes.

«Вибір клієнта. Топ-100 кращих юристів України 2014» не ставить собі за мету присвоєння відповідних місць правникам, що увійшли до списку, та не веде жодного ранжування. Після опрацювання результатів дослідження відбувається формування списку 100 найкращих юристів України, які подаються за алфавітним принципом.

Ми позиціонуємо «Вибір клієнта. ТОП-100 найкращих юристів України 2014» як об’єктивний український довідник-посібник для українського бізнесу, сформований самими представниками бізнесу.

Дослідження та визначення позицій клієнтів на предмет надання найякісніших юридичних послуг вітчизняними юристами відбувалося шляхом анкетування. Об’єктам опитування пропонувався перелік із запропонованих юридичних практик, в яких їм, виходячи з власного досвіду, пропонувалось назвати імена найкращих юристів України. Для зручності було запропоновано два види анкет: паперова та електронна. Компанія NOKs fishes запропонувала електронну анкету, яка використовувалася «Юридичною газетою» вперше. Для участі в електронному анкетуванні потрібно було ознайомитися із презентацією проекту, зайти на сайт opros.siteandseo.net, зареєструватися, отримати пароль та логін для проходження анкети. Тривалість процесу заповнення анкети не перевищувала 15 хвилин. Заповнену паперову анкету потрібно було повернути виконавцю опитування електронною поштою або факсом.

Щодо принципу відбору аудиторії (підприємства та організації тощо) опитування, необхідно зауважити, що ми усвідомлюємо вплив принципу правильності відбору об’єктів дослідження на неупередженість та достовірність результатів опитування. Зважаючи на цей факт, «Юридична газета» обрала до переліку об’єктів дослідження підприємства, що увійшли до рейтингів, складених бізнес-виданнями України: «Forbes-Україна», «Delo.ua» Також у ході нашого дослідження анкети надсилалися діючим підприємствам та компаніям, що входять до внутрішньої бази «Юридичної газети», яка використовувалася для рейтингових досліджень у попередні роки. Загалом це понад 2000 компетентних корпоративних юристів та керівників компаній. В складовому співвідношенні: із 100 % анкет – 84 % заповнено юристами, 16 % – керівниками підприємств.

За порадою дослідницької компанії NOKs fishes, об’єкти опитування були сфокусовані за такими напрямками: АПК, банки, безалкогольна промисловість, будівельні матеріали, грошове та фінансове посередництво, дистрибуція медпрепаратів, діяльність авіаційного транспорту, наземного транспорту, залізниця, діяльність у сфері бухгалтерського обліку, діяльність у сфері культури та спорту, відпочинку та розваг, експорт зерна, енергетика та енергопостачання; збирання, очищення та розподілення води, зерно, інформ. консалтинг, комплектуючі, лізинг, лісове господарство, ломбард, машинобудування, меблева промисловість, мед. страхування, металопрокат, молочна продукція, нафта і газ, оптика, паливо, олія, промислова хімія, реклама, роздрібна торгівля, с/г продукція, зв’язок, спецтехніка, будівництво, супермаркети, тютюн, телекомунікація, торгівля, торгівля автомобілями та мотоциклами, упаковка, фінансові компанія, електроніка і побутова техніка.

Після отримання результатів та їх опрацювання було сформовано список топ 100 юристів, виходячи із тієї кількості балів, яку вони отримали за результатами анкетування, тобто найбільшої кількості балів. Обробка даних відбувалася шляхом математичного обчислення кількості голосів.

У фокусі, як і в попередні роки, знову опинилася особистість юриста. На нашу думку, це вкрай важливий акцент, який надасть можливість молодим і перспективним, хоч і менш досвідченим юристам, визначити для себе особисті якості, необхідні для найефективнішої професійної самореалізації.

Тенденції ринку

Минулий 2014 рік окреслив ряд тенденцій на ринку юридичних послуг.

Аналізуючи результати дослідження, можна побачити, що сам ринок юридичних послуг в Україні омолоджується. Все більше нових, молодих імен юристів високо оцінюються клієнтами. Адже на перше місце саме зараз у сфері юридичних послуг, де царює жорстка конкуренція, виходить якісне персональне обслуговування клієнта. Серед 100 кращих юристів України в 2014 р. є багато молодих правників. Запобігаючи запитанню про те, чому ті чи інші поважні юристи не потрапили до списку, хоча вони очолюють юридичні фірми, а під час анкетування були названі імена інших юристів цих же фірм, відповідаємо: керуючі партнери, президенти фірм, радше вже є топ менеджерами і організаторами бізнесу, ніж займаються безпосереднім обслуговуванням клієнтів. А корпоративні юристи, яких опитували ми, називають, як правило, того юриста, що їх обслуговує. Однак, поряд із іменем юриста завжди стоїть назва фірми. А це однозначно є заслугою керуючого партнера, управляючого директора чи президента фірми, та всієї команди, що в ній працює. Можливо хтось не побачив свого імені в Топ-100. Ну що ж – надсилайте пропозиції щодо розширення списку опитуваних клієнтських фірм. Чим більше буде опитано, тим більш репрезентативним буде наш рейтинг.

Хотілося б також наголосити на тому, що медіа партнером дослідження виступила газета KyivPost. Видання першим оприлюднило результати рейтингу. KyivPost є однією з найбільш шанованих на вітчизняному ринку ЗМІ, та найпопулярнішою серед іноземців, що перебувають в Україні, газетою. Тож наш рейтинг отримав визнання, здобув повагу серед клієнтів і набиратиме обертів й надалі. Принагідно повідомляємо, що розпочинаємо програму по опитуванню клієнтів і рейтингування за окремими галузями права.

Нові обличчя рейтингу також представлені юристами, які попередньо отримали досвід роботи на керівних посадах в державних органах. Практика в сфері управління, власний менеджерський досвід, налагоджені зв’язки, ретельно підібрана та випробувана команда надають переваги в часі та дозволяють швидко адаптуватися на ринку та зарекомендувати себе в юридичному бізнесі.

Серед тенденцій минулого року слід відзначити часті згадки клієнтами тих юристів, що працюють у фірмах, що надають послуги в дотичних з правом галузях та займаються консалтинговими послугами. Клієнт у наш час стає все більш вибагливим і прагне отримати якісну послугу з одного боку у юриста чи фірми з поглибленою спеціалізацією, а з іншого – швидко та якісно (та ще й не витрачаючи зайвих коштів) отримати від юриста, що обслуговує його бізнес, будь-яку консультацію з суміжних галузей. Тож висновок напрошується лише один – на ринку юридичних послуг стає все важче конкурувати, і залишаться на ньому в наступному десятилітті лише юристи та фірми, які пройдуть випробування на міцність і доведуть своє право залишатися на Юридичному Олімпі якістю наданих послуг.

В цьому році продовжує розвиватися окреслена тенденція щодо переходу представників юридичного бізнесу на державну службу. До складу Топ-100 увійшли юристи, які на момент виходу рейтингу вже перейшли на керівні посади держслужби. Що ж, молодій державі потрібні досвідчені правники на керівних посадах.

Кризова ситуація в державі, яка в першу чергу вплинула на бізнес, опосередковано вплинула й на проведення рейтингу. Цікавим став той факт, що, близько 30 % зазначених в наших базах представників бізнесу, вже, на жаль, не існує. Цього року в опитуванні не взяли участь представники бізнесу, які знаходяться на тимчасово окупованій території чи на території проведення АТО.

Однак життя триває, як і буде тривати наша співпраця. Обіцяємо, що проведені нами опитування будуть щоразу більш репрезентативними та інформативними. Радо ознайомимося з будь-якими вашими пропозиціями про покращення нашого опитування.

А зараз можна просто констатувати – Рейтинг «Юридичної газети» «Вибір клієнта: Топ-100 найкращих юристів України 2014» відбувся! І бути йому й надалі!

47 web

48 web

49 web

50 web

Олена Осмоловська, «Юридична газета»

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *