«Надра банк» втрачає клієнтів

Керівництво «Надра банк» розповіли, що перш, ніж уряд введе тимчасову адміністрацію у фінансову установу, безліч клієнтів забрали свої вклади.

Зокрема, це були юридичні особи, які закрили депозитні рахунки на мільярдні суми і вивели гроші з банку.

Станом на 1 квартал 2015 року гривневі депозитні рахунки від підприємств або інших юридичних осіб скоротилися на 2,2 млрд, тобто в 5 разів. В той же час, обсяг валютних вкладень показав приголомшуючий результат – кількість депозитів скоротилася в 92 рази або на 165 млн дол.

З урахуванням того, що в нинішній ситуації повернення коштів неплатоспроможних банків здійснюється дуже повільним темпами, виникає питання, як же «Надра» так швидко дозволив вивести кошти своїм клієнтам і чи не було це навмисним кроком для подальшої ліквідації?

Відтік коштів юросіб по ідеї повинен бути, насамперед, за перші 5 тижнів поточного року (січень + перші дні лютого), адже 6 лютого у фінустанову була введена тимчасова адміністрація. Особливо інтенсивним зняття коштів могло відбуватися в останній тиждень безпосередньо перед появою тимчасового адміністратора, адже за даними АУБ, в січні депозитний портфель юросіб у банку «Надра» скоротився на 2,17 млрд грн (-37,5%), тоді як обсяг вкладів фізосіб зменшився лише на 25 млн грн, або на 0,5%. Така ж картина була і впродовж 2014 року, що вже дає грунт для сумнівів і припущень, що дані заходи були задіяні спеціально для подальшої ліквідації фінансової установи.

В принципі, це не дивно. Населення країни зараз втратило довіру до банків через складний стан валютного ринку, а також реформування фінансової і банківської системи з боку уряду. Ті установи, в яких вводиться тимчасова адміністрація, так чи інакше можна вважати неплатоспроможними з можливим варіантом подальшої ліквідації. А вкладникам доведеться чекати свої кошти протягом 3-5 років, так як Фонд гарантування вкладів сам загруз у боргах.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *