Валютним позичальникам скасували оподаткування, якщо банк пробачить їм частину кредиту

Президент підписав закон про зміни до Податкового кодексу щодо кредитних зобов’язань.

Набирає чинності закон ‘Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню)’, який після ухвалення Верховною Радою підписав президент Петро Порошенко. Законопроект був зареєстрований ще торік улітку, викликав чимало обговорень та суперечок.

Документ було розроблено на виконання вимог Закону України ‘Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті’. Закон врегульовує низку проблемних питань, пов’язаних із погашенням заборгованості, вираженої в іноземній валюті, та надає платникам податків певні податкові преференції.

Про це повідомляє прес-служба президента України. Зокрема, законодавчим актом встановлено, що кредитор-банк має право списати за рахунок створених страхових резервів суму збитків, які виникли внаслідок анулювання (прощення), відповідно до Закону України ‘Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню’, фізичним особам-позичальникам частини боргу.

Також передбачається, що кредитор має право включити до складу витрат частину заборгованості, анульовану (прощену) фізичним особам, у сумі, що не була списана за рахунок страхового резерву. Читайте також: Кабмін скасував сплату відсотків і пеню за кредитами бійцям АТО та переселенцям з Донбасу Встановлюється, що доходи фізичної особи-позичальника, які виникають при анулюванні (прощенні) кредитором частини боргу, а також поверненні предмета іпотеки позичальником-фізичною особою кредитору звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

‘Не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом Національного банку України на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом Національного банку України станом на 1 січня 2014 року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Норми цього пункту застосовуються до фінансових кредитів в іноземній валюті, які не були погашені до 1 січня 2014 року. Дія абзацу першого цього пункту (пункту 8 підрозділу 1 розділу XX ‘Перехідні положення’ ПКУ) поширюється на операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалися починаючи з 1 січня 2015 року’, – говориться в документі.

За прогнозами, цього року українські банки матимуть 55% проблемних кредитів, які видали позичальникам.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *