Кожен третій український банк є збитковим – НБУ

Банки «реагують» збитками на падіння економіки – експерти.

Київ – Третина українських банків нині є збитковими – повідомляють в НБУ за підсумками трьох місяців нинішнього року. Економісти вбачають у цьому наслідок загальної економічної кризи в Україні та знецінення національної валюти. Частина з них радить уряду та Нацбанку реанімувати банківський сектор, не сам по собі, а через оздоровлення української економіки в цілому. Частина ж – стверджує, що банки показують збитковість, щоб позбутися сумнівних кредитів.

Близько третини українських банків, тобто 45 з 133 платоспроможних фінансових установ, завершили перший квартал 2015 року зі збитками. Про це ідеться в у фінансовій звітності Національного банку України.

За інформацією НБУ, на 45 банків припадає 18,8 мільярдів гривень збитків. Зокрема, найбільших збитків, у розмірі 4,5 мільярдів, зазнав державний «Укрексімбанк», за ним за рівнем збитковості йде «Сбербанк Росії», що втратив два мільярди гривень.

Збитки неплатоспроможних банків України за січень-березень дули ще більшими, вони становили 63,6 мільярда, звітують в НБУ.

Водночас доходи прибуткових українських банків у цілому зросли удвічі у січні-березні 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014 року, але на декілька відсотків зросли і збитки.

Проблеми в банківській системі викликані кількома причинами, пояснює голова Комітету економістів України Андрій Новак.

В економіці, що падає, не може бути стабільної валюти й міцної банківської системи. Тому перше завдання – вивести українську економіку зі стадії падіння у стадію росту, лише так можна буде поступово відновити всі елементи економічної системи, в тому числі банківський сектор

Андрій Новак

«Перша причина – це швидка та глибока девальвація гривні, яка потягла за собою ланцюгову реакцію негативних подій. А саме: масове зняття гривневих депозитів, яку українці хотіли обміняти на тверді валюти. Відсутність розуміння монетарної політики з боку керівництва НБУ. І останнє – стан економіки загалом. В економіці, що падає, не може бути стабільної валюти й міцної банківської системи. Тому перше завдання – вивести українську економіку зі стадії падіння у стадію росту, лише так можна буде поступово відновити всі елементи економічної системи, в тому числі банківський сектор», – радить економіст.

Економічний аналітик Олександр Жолудь, зі свого боку, констатує, що збитки українського банківського сектору не є чимось новим: це тенденція, яка була більш або менш помітною упродовж останніх двох років.

«Це не перший випадок, коли значна частина банків є збитковою за підсумками кварталу. Це ті, хто не отримав очікуваного фінансування або почав процес санації. Під погані кредити банк формує резерви, а потім, у багатьох випадків, списує ці кредити. Саме ті банки, хто не має резервів – часто ховає збитки», – пояснює експерт, наголошуючи, що таким чином показані збитки можуть бути і позитивним сигналом щодо стану банку.

Держбанки, за словами Жолудя, очікують вливання коштів у капітал, і знаючи це, не криються зі збитками.

Російські банки в Україні швидко втрачають депозити – експерт

Збитковість російських банків в Україні Олександр Жолудь тежне вважає випадковою.

Депозити в банках з російським капіталом скорочуються швидше, ніж у банківській системі України в цілому. Великою мірою – через те, що українці забирають з них депозити з політичних мотивів

Олександр Жолудь

«Депозити в банках з російським капіталом скорочуються швидше, ніж у банківській системі України в цілому. Великою мірою – через те, що українці забирають з них депозити з політичних мотивів»,– так пояснює Олександр Жолудь той факт, що до списку найбільш збиткових потрапив«Сбербанк Росії».

Опікуватися банківською системою заради відновлення економіки радять українській владі і закордонні експерти. Так, Світовий банк, який днями погіршив свій прогноз щодо України, вважає, що реформування та підтримка банківського сектору має бути одним з пріоритетів української влади для подолання економічної кризи, на яку накладаються і наслідки бойових дій на Донбасі. Так, у Світовому банку очікують, що економічне зростання в Україні відновиться лише у 2016 році. Тоді як рік тому ця фінансова установа припускала, що український ВВП почне рости вже у третьому кварталі поточного року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *