Розроблено заходи щодо приведення банками обсягів активних операцій з пов’язаними особами у відповідність до нормативних вимог

Ураховуючи нещодавні зміни до законодавства та зобов’язання, узяті на себе Україною згідно з Меморандумом про економічну та фінансову політику, а також беручи до уваги підвищені ризики банків за операціями з пов’язаними особами Національний банк України здійснює аналіз активних операцій банків з пов’язаними особами.

З цією метою Правління Національного банку України 12 травня 2015 року прийняло постанову № 314 ‘Про заходи щодо приведення банками обсягів активних операцій з пов’язаними особами у відповідність до нормативних вимог’ (далі – Постанова № 314).

Цією постановою для всіх банків установлено форму звіту про обсяги активних операцій з пов’язаними з банком особами та строки його подання до Національного банку України.

За результатами розгляду таких звітів буде визначено обсяг активних операцій з пов’язаними особами для кожного банку та фактичне значення нормативу максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами (Н9). Цей норматив установлено для всіх банків постановою Правління Національного банку України від 12.05.2015 № 312 ‘Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні’.

У разі перевищення значення нормативу банк розробляє та подає до Національного банку України план заходів щодо приведення нормативу у відповідність до вимог Національного банку України.

Постановою № 314 передбачено здійснення перевірки активних операцій з пов’язаними особами у 20 найбільших за активами банках. Така перевірка буде здійснюватися аудиторськими фірмами з ‘Big Four’ згідно з Технічним завданням, затвердженим Постановою № 314.

Строки приведення нормативу Н9 до нормативного значення будуть установлені Національним банком України диференційовано залежно від розміру відхилень їх фактичних значень.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *