Лише 17 банків погодилися назвати НБУ своїх реальних власників

Національний банк України в даний час розглядає пакети документів 17 банків, реальні власники яких добровільно погодилися легалізувати свою присутність у складі акціонерів банку.

Про це повідомив журналістам директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леонід Антоненко, передає УНІАН.

За його словами, процедура одержання банками дозволів НБУ на придбання істотної участі в капіталі фінустанови умовно ділиться на дві категорії – легалізація реальних власників і купівля зовнішнім інвестором.

‘З питання легалізації, там, де особа формально не володіла акціями банку, але по суті здійснювала контроль над ним, банки звертаються до нас за дозволом на концентрацію акцій. Це ‘Радикал Банк’, ‘КСГ Банк’, ‘Експрес-банк’, ‘Індустріалбанк’, банк ‘Новий’, ‘Комінвестбанк’, ‘ЮСБ Банк’, ‘Траст Капітал’, ‘Преміум Банк’, ‘Інвестбанк’, ‘Кліринговий дім’, ‘Унікомбанк’, ‘Юнекс Банк’, ‘Євробанк’, ‘Народний капітал’, ‘Альпарі банк’ і ‘Полікомбанк’, – перерахував Антоненко.

За його словами, ‘Платінум банк’ перебуває в якійсь проміжній категорії, оскільки регулятор не може до кінця розібратися в хитросплетіннях акціонерів у цьому банку’.

Представник НБУ відзначив, що регулятор працює з цими банками, їх структура власності непрозора, але банкіри визнають наявність проблеми і вживають заходів для її вирішення.

Також Антоненко повідомив, не уточнюючи назв, що ще 4 банки повідомили про наявність інвесторів, і в даний час НБУ перевіряє інформацію про їх реальність.

Представник НБУ нагадав, що з початку року визнав проблемними за порушення законодавства про розкриття реальних власників 2 банки, при цьому вищезазначені банки карати поки що немає необхідності, оскільки вони вживають заходів для вирішення питання.

Як повідомлялося, Нацбанк зобов’язав банки до 8 червня представити пакети документів про своїх реальних власників і контролерів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *