Держреєстратори уникли перевірки, оформивши на тещу судді будинок, з якого раніше незаконно виселили сім’ю з малолітніми дітьми

Державні реєстатори оформили тещі судді Луцького міськрайнного суду право власності на арештований будинок в обмін на скасування перевірки їх роботи. Про це повідомляє «Волинське агентство розслідувань» з посиланням на активіста «Самооборони» Волині Юрія Моклиця.

Раніше власницею будинку була Ольга Таран. У 2007 році вона поручилася за кредит свого чоловіка на суму $150 тис, передавши в іпотеку будинок в селі Липини площею 169 кв.м., а також земельну ділянку площею 1809 кв.м., на якій розташовано будинок.

У 2008 році рішенням Луцького міськрайонного суду з Ольги Новосад та її чоловіка стягнуто кредитну заборгованість, але рішення про стягнення на предмет іпотеки не приймалося. Відтак колишня власниця наполягає, що забирати в неї будинок не мали права, бо для цього суд мав прийняти окреме рішення.

У 2010 році за рішенням Луцького міськрайонного суду сім’ю Ольги Новосад з малолітніми дітьми примусово виселили з будинку. У 2012 році арештований будинок продали з торгів. Єдиним учасником торгів була Віра Макарівна Смокович – теща судді Луцького міськрайнного суду Віталія Ковтуненка.

Колишня власниця будинку Ольга Таран оскаржувала результати торгів у судах. Тільки у травні минулого року Вищий спецсуд визнав, що торги проведені з порушеннями, оскільки на торгах має бути щонайменше двоє учасників і направив справу на новий розгляд.

У вересні 2014 року Ковельський міськрайонний суд наклав арешт на будинок. У квітні цього року Апеляційний суд Волинської області визнав незаконним виселення з будинку сім’ї Ольги Новосад. Звернення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя. Жодного з цих способів звернення на предмет іпотеки банком застосовано не було. Тому правові підстави для виселення мешканців будинку відсутні.

Крім того, Ольга Новосад купила спірний будинок у 2003 році, до того як її чоловік отримав позику в банку, тобто не за рахунок кредитних коштів. У цьому випадку виселення сім’ї без надання їй іншого приміщення для проживання є незаконним.

Однак за даними держреєстру, будинок в Липинах вже переоформлено на тещу судді Віру Смокович. Держреєстратор вніс необхідні зміни 21 травня цього року.

Як стверджує активіст Юрій Моклиця, перереєстрації будинку передував наказ обласного управління юстиції від 8 травня 2015 року про перевірку Луцького міського управління юстиції. Цей наказ був скасований Волинським окружним адмінсудом тільки після переоформлення будинку на тещу Ковтуненка – Віру Макарівну Смокович. Суддею Волинського окружного адмінсуду є Віра Іванівна Смокович, дружина Віталія Ковтуненка і донька Віри Макарівни Смокович. Юрій Моклиця вважає, що у цій ситуації можлива змова, тобто перереєстрація в обмін на скасування перевірки.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *