МВС веде розслідування щодо виданого "Приватбанку" рефінансування

Головне слідче управління (ГСУ) МВС веде досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння окремими посадовими особами банку “Приват” коштами НБУ, виділеними на рефінансування цього банку.

Про це йдеться у відповіді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на депутатський запит нардепа від “Блоку Петра Порошенка” Віктора Чумака.

Згідно відповіді глави МВС, кримінальне провадження (№42014000000001261) ініціювала Генпрокуратура 13 листопада 2014 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

“Підозра про вчинення вказаного злочину нікому не висувалася”, – сказано у відповіді Авакова народному депутату.

Інформація про наявність кримінального провадження підтверджується декількома визначеннями Печерського райсуду Києва.

Кілька місяців тому в цей суд звернувся слідчий ГСУ МВС Олександр Ющенко з клопотанням про вилучення в “ПриватБанку” оригіналів документів про отримання рефінансування від НБУ в 2014 році. У своєму обгрунтуванні слідчий послався на те, що ГСУ МВС здійснюється відповідне досудове розслідування.

Суд частково задовольнив клопотання – він дозволив слідчим ознайомитися з оригіналами і зробити з них завірені копії. У визначенні суду також зазначено, що під час досудового розслідування встановлено: посадові особи банку “Приват” в 2014 році заволоділи більш ніж 19 млрд грн, виділених НБУ в рамках рефінансування.

Згідно з визначенням суду, “ПриватБанк” в 2014 році отримав кредити рефінансування від НБУ на суму 19,889 млрд грн. У свою чергу, банк в 2014 році, під заставу майнових прав на товар, видав кредити в розмірах 18-73 млн дол. українським (більше 40) і зарубіжним (більше 50) компаніям.

А ці компанії уклали сумнівні угоди і перерахували зазначені кошти на рахунки нерезидентів Teamtrend limited, Trade point agro limited, Collyer limited, Rossyan investing corp, Zao ukrtransitservice ltd, Milbert ventures inc., Здійснивши при цьому 100% передоплату з метою, нібито, отримання товарів .

Поставка товарів досі не здійснена. Гроші не повернуті, зазначено у визначенні суду. У МВС не змогли прокоментувати дану ситуацію.

Нацбанку відомо про існування кримінального провадження №42014000000001261. “Проте МВС не зверталося за наданням допомоги у проведенні розслідування. Державна служба фінансового моніторингу України не зверталася до Департаменту фінансового моніторингу Національного банку України з даного питання”, – повідомили в прес-службі НБУ.

У прес-службі “ПриватБанку” повідомили, що їм відомо про існування кримінального провадження.

“ПриватБанк” повністю співпрацює зі слідством і надає всю інформацію та документи, необхідні для встановлення об’єктивної істини у справі … Ухвалою від 10 червня 2015 року Печерський райсуд Києва задовольнив частково клопотання слідства і надав доступ до документів, перелічених у визначенні … Обставини, викладені в ухвалі суду, є предметом досудового розслідування, а не встановленими фактами. Переконані, що слідство, вивчивши документи, доступ до яких був наданий судом, зможе об’єктивно оцінити всі обставини в сукупності і встановити істину “, – заявили в “ПриватБанку”.

Після відкриття кримінального провадження НБУ не мав права видавати нові кредити рефінансування “ПриватБанку”, заявив старший партнер адвокатської компанії “Кравець та Партнери” Ростислав Кравець.

“Але НБУ, знаючи (про відкриття провадження, – ред.), що його відкрили, видавав рефінансування ще кілька разів цьому банку, – сказав Кравець. – Таким чином, можна вважати, що НБУ є співучасником злочину по крадіжці грошей рефінансування” ПриватБанку “.

Але старший партнер відомої юрфірми “Ільяшев і партнери” Роман Марченко вважає, що зараз дуже складно визначити, чи є в діях “ПриватБанку” розкрадання коштів рефінансування.

“Банк взяв у НБУ гроші в борг – у момент отримання грошей вони стали власністю” ПриватБанку “. Відповідно, якщо й були розкрадання грошей в” ПриватБанку “, то чи не коштів НБУ, а самого банку.” ПриватБанк “розпорядився отриманими коштами, як порахував потрібне. Якщо ж “ПриватБанк” поверне кошти вчасно, то до нього взагалі не може бути буде жодних претензій “, – сказав Роман Марченко.

За його словами, поки складно сказати, наскільки серйозними були підстави порушення кримінального провадження. “Хіба що, досудове розслідування доручено слідчим з ГСУ МВС і вже отримані кілька санкцій від Печерського райсуду на ознайомлення документів з документами. Потрібно відзначити, що” ПриватБанк “- працюючий банк”, – зазначив юрист.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *