Як Ахметов вимиває мільярди з бюджету країни

Структури компанії “System Capital Management”, власником яких є Рінат Леонідович Ахметов, розробили схеми ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах, завдяки чому з державного бюджету крадуться прибутки на мільйони гривень.

ІНФОРМАТОР провів власне розслідування як одіозному олігарху Рінату Ахметову через підконтрольні підприємства за допомогою незаконних схем вдається ухилятися від сплати податків та розкрадати державні кошти сумою на мільярди доларів.

За часів президентства Л. Кучми почали вибудовуватись схеми напівлегальної конвертації тіньового бюджету бізнес-імперії Ріната Ахметова. Вдосконалення схем і мережі фіктивних підприємств, через які одіозний олігарх ухилявся від сплати податків, відбулося за часів президентства В. Януковича. Зараз, на жаль, нічого не змінилось, і Ахметов продовжує використовувати старі схеми як на території України, так і на окупованих терористами теренах.

Підконтрольні Рінату Леонідовичу підприємства через фіктивні підприємства конвертаційних центрів безпідставно збільшували витрати підприємств, через що значно зростала ціна вироблених товарів, у тому числі енергоносіїв, які продавались державним підприємствам для вироблення електроенергії, тощо. Отримані завдяки цьому надприбутки виводились без належного оподаткування до тіньового сектору економіки, конвертувались та осідали у власників бізнесу у вигляді “мішків” та “валізок” з готівкою або на офшорних рахунках. При цьому, жодної копійки звичайні робітники цих підприємств додатково не отримували, а нерідко – їм затримували і ті мізерні виплати, за які вони ризикували життям у своїй нелегкій праці.

Ахметов логоОкремі факти дають підстави вважати, що використання вказаних злочинних схем також могло стати однією з причин такого пасивного відношення шахтарів Донбасу до російських терористів на Донбасі впродовж 2014-2015 років. Під вплив ворожої пропаганди вони підпали через те, що у жебрацькому становищі вони опинилися саме через діяльність Ахметова, а терористи головною своєю програмою висували пункт про деолігархізацію Донбасу. У такому положенні справ винна, у першу чергу, держава та державні керівники, які дозволяли кримінальним структурам Ахметова контролювати прибуткову і стратегічну галузь. Тому керівники та власники шахт, яких фактично контролював Рінат Ахметов, відіграли другорядну роль у підбурюванні робітників.

Красномовним прикладом подібної політики є історія шахти “Комсомолець Донбасу”, яку Рінат Леонідович приватизував ще понад 10 років тому за допомогою власних корупційних зв’язків. В подальшому підприємство перейменували у ПАТ “ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу” (код 05508186). ІНФОРМАТОРу вдалося встановити схему ухиляння від сплати податків ПАТ “ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу”, завдяки чому бізнес-імперія “System Capital Management” тільки за останні три роки перевела на рахунки різних конвертаційних груп понад 300 млн.грн., які були привласнені та розтрачені шляхом зловживання службовим становищем організованою групою осіб, підконтрольних Р. Ахметову.

Так, за період 2013 –2015 років, ПАТ “ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу” переведено 145 млн.грн. на ТОВ “КоалТрейдінг” (код 37325398) та 171 млн.грн. на ПП “КоалМаркет” (код 36513186), які здійснювали транзитну функцію. У подальшому, ТОВ “КоалТрейдінг” перевело 123 млн.грн. для їх розкрадання на підприємства конвертаційних центрів, переважно Дніпропетровсщини: ТОВ “Білдінг контракт” (код 38676407), ПП “Строй-консалт” (код 34681371), ТОВ “Делва ЛТД” (код 38905373), ТОВ “ТД Демос” (код 38905352), ТОВ “Протей-груп” (код 38905326), ТОВ “Гіансартрейд” (код 38280814) та ПП “Арсенал-2007” (код 35100404).

У свою чергу, з ПП “КоалМаркет” також перевели 28 млн.грн. для їх розкрадання на підприємства конвертаційних центрів Києва та Донецька: ТОВ “Родас-ЛТД” (код 38698703), ПП “Кайвест” (код 38698200) та ТОВ “Виксенд систем” (код 38587914).

ahmetov uklonenie

Відтак, злочинна діяльність бізнес-імперії Ахметова досі діє і вимиває національні багатства як на території України, так і на окупованих терористами теренах. Олігарх продовжує збагачуватись, і як ми бачимо, лише завдяки одному з ланцюжків вугільної промисловості, Рінат Ахметов грабує державу та шахтарів на мільйони гривень.

На жаль, правоохоронні органи не протидіють цим злочинним схемам, лише пасивно спостерігають. Вочевидь, – хтось в органах влади і силових структурах отримує свою долю від цих кримінальних схем. І допоки на вимивання цих мільйонів не звертають уваги, держава продовжує бідніти, а шахтарі, які бачать масштаби видобування і розкрадання природних ресурсів – у своїх бідах звинувачують державу Україна, яка дозволяє олігархам безкарно збанкручувати Донецький край.

Очевидно, що для знищення подібних схем вимивання мільярдів потрібна політична воля – тобто відмова від співучасті у конвертації брудних грошей. Поки що, як бачимо, ніхто не хоче цього робити. Навіть в умовах війни з Росією.

Довідка ІНФОРМАТОРа:

До ПАТ “ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу” належать вуглевидобувні компанії ДТЕК:

ДТЕК Павлоградвугілля

ДТЕК Добропіллявугілля

ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу

ДТЕК Свердловантрацит

ДТЕК Ровенькиантрацит

ТДВ “Шахта «Білозерська”

Збагачувальні фабрики ДТЕК

Павлоградська ЦЗФ

Моспинське вуглепереробне підприємство

Курахівська ЦЗФ

ДТЕК Добропільська ЦЗФ

ДТЕК Жовтнева ЦЗФ

ПАТ “ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу” є одним з найбільших виробників енергетичного вугілля в Україні. Промислові запаси підприємства складають 117,3 млн тонн, що при наявному рівні видобутку дає забезпеченість запасами на 27 років. Підприємство має свій власний комплекс збагачення вугілля, що дозволяє домагатися низької зольності вугільної продукції, яка постачається споживачам.

“ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу” видобуває енергетичне вугілля марки “Т” (пісне), яке має високу питому теплоту згоряння. Головними споживачами підприємства є генеруючі компанії “Східенерго” і “Дніпроенерго”.

Генеральний директор – Сергій Лозовський, власник – Рінат Ахметов.

Головна бізнес-структура Ріната Ахметова:

“Систем Кепітал Менеджмент” (СКМ) (Приватне акціонерне товариство “Систем Кепітал Менеджмент”, англ. System Capital Management, SCM) — професійний інвестор, керівна компанія групи СКМ, найбільшої фінансово-промислової групи України. Заснована 15 листопада 2000 року у Донецьку, де зараз розташований її головний офіс.

Діяльність групи СКМ сконцентрована у гірничо-металургійній, енергетичній і фінансовій сферах бізнесу, а також у телекомунікаціях, медіа-бізнесі, нерухомості, роздрібній торгівлі, видобутку глин, торгівлі нафтопродуктами, сільському господарстві, торгівлі медикаментами, машинобудуванні і транспортному бізнесі.

До Групи СКМ входять компанії Метінвест і ДТЕК, Перший Український Міжнародний Банк і Ренесанс-Капітал, АСКА і АСКА-Життя, телекомунікаційна група Vega, Медіа Група “Україна” і видавничий холдинг “Сьогодні Мультимедіа”, ЕСТА Холдинг (нерухомість), Український Ритейл (роздрібна торгівля), UMG (видобуток мінералів), Паралель (оператор ринку нафтопродуктів), HarvEast (сільське господарство), машинобудівний холдинг “Гірничі машини”, транспортний холдинг “Портінвест” та інші.

Генеральний директор Компанії СКМ: Олег Миколайович Попов. 100% акцій СКМ належать українському бізнесмену Рінату Ахметову.

Діяльність компанії:

СКМ володіє контрольними пакетами акцій понад 100 підприємств, що працюють у гірничо-металургійній, енергетичній, телекомунікаційній галузях, у банківському, страховому, медіа-бізнесі, у роздрібній торгівлі, у сфері нерухомості й інших галузях економіки. У цьому списку представлені підприємства, в яких СКМ має більшість і володіє 50ма чи більше відсодками компанії:

АТ Систем Кепітал Менеджмент — стратегічне управління

SCM Holdings Ltd. — володіння корпоративними правами активів групи СКМ

SCM Advisors (UK) Limited — функції інвестиційного радника групи СКМ за межами України

Метінвест Холдинг — компанія, що управляє гірничо-металургійними активами СКМ

Краснодонвугілля

Північний гірничо-збагачувальний комбінат

Центральний гірничо-збагачувальний комбінат

Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат

Металургійний комбінат «Азовсталь»

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча

Єнакієвський металургійний завод

Харцизький трубний завод

Авдіївський коксохімічний завод

Metinvest International (металотрейдер, Швейцарія)

Ferriera Valsider (Італія)

Trametal (Італія)

Spartan (Велика Британія)

Corum Group

ВАТ “Каменський машинобудівний завод” (Росія)

ТОВ “Інженерно-технічний центр» Гірські машини”

ТОВ “Гірські машини — Система якості”

ДТЕК — компанія, що управляє енергетичними активами СКМ

Видобуток вугілля

ПАТ “ДТЕК Павлоградвугілля” (шахти “Степова”, “Ювілейна”, “Павлоградська”, “Терновська”, “Самарська”, “Дніпровська”, ім. Героїв Космосу, “Західно-Донбаська”, ім. М. І. Сташкова, “Благодатна”)

ПАТ “ДТЕК Шахта «Комсомолець Донбасу”

ТОВ “ДТЕК Добропіллявугілля” (шахти “Алмазна”, “Белицька”, “Добропільська”, “Новодонецька”, “Піонер”)

ТОВ “ДТЕК Свердловантрацит” (шахти “Должанська-Капітальна”, ім. Я. М. Свердлова, “Червоний партизан”, “Харківська”, “Центросоюз”)

ТОВ “ДТЕК Ровенькиантрацит” (шахти № 81 “Київська”, ім. В. В. Вахрушева, ім. Ф. Е. Дзержинського, ім. Космонавтів, ім. М. В. Фрунзе, “Ровеньківська”)

ТДВ “Шахта Білозерська” — 95,4% акцій

ВАТ “Шахтоуправління “Обухівське”

ВАТ “Донський антрацит”

ТОВ “Сулинантрацит” (66,67% акцій, шахта в консервації).

Збагачення вугілля

ТОВ “ЦЗФ «Павлоградська”

ТОВ “ЦЗФ “Кураховська”

ПАТ “ДТЕК Добропільська ЦЗФ”

ПАТ “ДТЕК Жовтнева ЦЗФ”

ТОВ “Моспинське вуглепереробне підприємство”

ТОВ “ДТЕК Свердловантрацит” (збагачувальні фабрики “Червонопартизанська”, “Свердловська”, “Центросоюз”)

ТОВ “ДТЕК Ровенькиантрацит” (збагачувальні фабрики “Вахрушевська”, “Комендантська”, “Ровеньківська”)

ВАТ “Шахтоуправління “Обухівське”

Генерація електроенергії

ТОВ “ДТЕК Східенерго” (Луганська, Зуївська, Кураховська ТЕС)

ПАТ “ДТЕК Дніпроенерго” — 72,9% акцій (Придніпровська, Криворізька, Запорізька ТЕС)

ПАТ “Київенерго” — 71,82% акцій

ПАТ “ДТЕК Західенерго” — 70,91% акцій (Бурштинська, Добротвірська, Ладижінська ТЕС)

ТОВ “Вінд Пауер”

Дистрибуція електроенергії

ПАТ “ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля”

ТОВ “Сервіс-Інвест”

ПАТ “ДТЕК Донецькобленерго” — 70,65% акцій

ПАТ “Київенерго” — 71,82% акцій

ПАТ “ДТЕК Дніпрообленерго” — 51,5% акцій

ПАТ “ДТЕК Крименерго” — 57,49% акцій

Трейдингові операції

ТОВ “ДТЕК Трейдинг” (реалізація вугільної продукції)

ТОВ “ДТЕК Пауер Трейд” (розвиток експорту та торгівлі електроенергії)

Розвідка та видобуток вуглеводнів

ТОВ “ДТЕК Нафтогаз”

“Венко Прикерчінська Лтд.” (асоційоване підприємство)

ПрАТ “Нафтогазвидобування” (контрольний пакет акцій)

Інші підприємства

ТОВ “Першотравневий ремонтно-механічний завод” (ремонт гірнічно-шахтного обладнання)

ТОВ “Соціс” (управління об’єктами соціальної сфери)

ТОВ “ДТЕК Сервіс” (сервісні послуги підприємствам ДТЕК)

Фінансові активи СКМ

Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ)

Страхова компанія АСКА

Страхова компанія АСКА-Життя

Укртелеком — оператор фіксованого та мобільного зв’язку

Телекомунікаційна група Vega

Медіа Група Україна

Телеканал “Україна”

Телеканал “НЛО ТБ”

Телеканал “Індиго TV”

Телеканал “Футбол 1”

Телеканал “Футбол 2”

Телеканал “Донбас”

Телеканал “Сігма ТБ”

Телеканал “Сфера ТБ”

Компанія “Digital Screens” (Интернет-видеосервис oll.tv)

Сьогодні Мультимедіа

Газета “Сегодня”

Донецькі новини

Приазовський робочий

Вечірній Донецьк

Газета “РІО”

Типографія в м. Вишгород

Портал Segodnya.ua

Еста Холдинг — компанія, що управляє активами у сфері нерухомості

Готель Донбас Палас

Готель “Опера”

United Minerals Group

Дружківське рудоуправління

Веско

Вогнетривруд

Паралель-М ЛТД

Український Ритейл

Мережа магазинів “Брусниця”

Портінвест — Холдинг, який об’єднує всі портові активи СКМ. Холдинг очолює Олександр Смирнов.

Лемтранс

Трансінвест Холдинг

HarvEast Holding — компанія, що управляє сільскогосподарськими активами групи СКМ

Також до групи СКМ входить футбольний клуб «Шахтар».

Консолідований валовий дохід Групи СКМ за 2014 рік склав $18,457 млрд. (за 2013 рік — $24,465 млрд.)

Консолідований збиток Групи СКМ за 2014 рік до оподатковування склав -$1,8 млр 40д. (за 2013 рік — прибуток $1,205 млрд.

У 2011 році особисто Рінат Ахметов став найбільшим платником податків серед фізичних осіб, сплативши 67,8 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. У 2013 році Ахметов сплатив 394 млн. грн. податку до місцевого бюджету Донецької області як фізична особа.

Доходи Ахметов отримує від понад 100 підприємств, які знаходяться під прямим або опосередкованим контролем найбільшої в Україні керуючої компанії — Систем Кепітал Менеджмент (СКМ). Чисельність співробітників підприємств, що належать СКМ, становить більше ніж 300 тис. чоловік.

У рейтингу ТОП-100 найвпливовіших людей України 2013 року за версією журналу “Кореспондент” Рінат Ахметов посідав 2-ге місце.

Василь Тросятнець для ІНФОРМАТОРа

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *