Нацбанк знайшов винних в масовому банкрутстві банків

Національний банк (НБУ) вчора оголосив про заборону восьми аудиторським фірмам проводити аудит банків.

До чорного списку потрапили «Донецькінаудит», «Укрвостокаудит», «Українська аудиторська служба», «Блискор», «Консультант», «Оратанія», «Ставр» і «Фінком-аудит».

Головною претензією Нацбанку до цих компаній є те, що вони у своїх звітах робили позитивні висновки про роботу банків, які згодом збанкрутували.

«Очищення банківської системи – це не тільки виведення з ринку неплатоспроможних банків, але й заборона працювати з банками аудиторським компаніям, які давали позитивні висновки, знаючи про проблеми у фінустановах», – пояснила директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова.

Нацбанк заборонив цим аудиторам працювати з банками, але не зупинився на цьому. Регулятор вже звернувся до Аудиторської палати України з пропозицією виключити ці фірми з Реєстру аудиторських фірм та аудиторів і анулювати їхні сертифікати.

Аудитори, які потрапили в немилість до Нацбанку, здивовані його рішенням і спростовують звинувачення. Фахівці вказують на те, що неможливо точно передбачити долю будь-якого банку.

«Для нас це шок, тому що нам нічого не пояснили. Дотепер до нас не було ніяких зауважень з боку НБУ або Аудиторської палати. У 2013 році ми проводили аудит Західінкомбанку (збанкрутував у 2014 році. – Ред.). Ми дали умовно позитивний висновок, чітко прописавши, що банк може стати неплатоспроможним через велику кількість судових позовів. Також ми вказали, що в майбутньому економічні показники банку погіршаться. Негативний висновок ми дати не могли, бо звітність і показники банку відповідали вимогам НБУ, – розповіла директор фірми «Оратанія» Марина Шершуков. – Тепер нам заборонили вести і невеликий Асвіо Банк. Поки ми не знаємо, що робити ».

«Нам незрозуміло, за що нас виключили. Не наша вина, що банки, які ми аудійовали, повмирали. Під час аудиту неможливо вказати абсолютно всі недоліки банку, також неможливо вказати на те, що випливе в майбутньому. Ми писали в обтічній формі про те, що у банків можуть виникнути проблеми. Ніхто не буде кричати про це, тому що це може виявитися аудиторської помилкою, а банк потім буде нормально працювати, – розповів співрозмовник в АФ «Ставр», який не назвав своє ім’я. – Поки що ми нічого не можемо зробити».

Крім того, аудитори не згодні з категоричними вимогами, які висуває до їхньої роботи Нацбанк. Аудитори вказують на те, що проводили перевірки задовго до банкрутства банків. Вони акцентують увагу на тому, що Нацбанк та інші аудиторські компанії також мали доступ до звітності цих фінансових установ.

«Є аудитори, у яких було по 10-15 проблемних банків, але їх не покарали, а покарали маленькі фірми. У мене було п’ять проблемних банків. За Омега Банку я взагалі не робив аудит – на мене його повісили. По Кредитпромбанку висновок був негативний, в Астра Банку я підтвердив, що там нічого немає: там не було ні кредитів, ні депозитів, і я написав, що там залишилося.

По Радикал Банку висновок був умовно позитивний, так як кредитний портфель там був нормальним. По банку «Столичний» – також умовно позитивний, його підкосив Севастополь, так як там залишилося 25% портфеля.

Але депозити з банку перестали забирати, його прибуток ріс, і банк оголосив емісію, – розповів директор АФ «Консультант» Анатолій Герасимович. – Нацбанк вимагає, щоб відгук був тільки позитивним або тільки негативним, а умовно позитивного бути не може. Але курс коливається, економічна ситуація в країні змінюється, і від цього залежить ситуація в банку. Ми не знаємо, що будемо робити».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *