Особливості оподаткування ПДФО прощеного боргу

Лист ДФС від 07.09.2015 № 8481/Б/99-99-17-03-03-14

Податківці нагадали, що відповідно до підпункту «д» підпункту 164.2.17 Податкового кодексу України (ПК) оподаткуванню ПДФО підлягає основна сума боргу, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50% однієї мінзарплати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Водночас відповідно до пункту 8 підрозділу 1 розділу XX ПК не вважається додатковим благом сума прощеної різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом НБУ на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом НБУ станом на 01.01.2014, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами. Але це стосується фінансових кредитів в іноземній валюті, не погашених до 01.01.2014.

Також ця норма поширюється й на операції з прощення кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалися починаючи з 01.01.2015.

Отже, з метою оподаткування ПДФО основну суму боргу, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, та суму різниці, прощеної кредитором, слід розглядати окремо.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *