Депозити – під «арештом»

Рішення суду, яке заблокувало виплати 38 тисячам вкладників, може зруйнувати довіру до усієї системи гарантування вкладів.

Останні два роки в Україні справжній банкопад. З майже 190 банків, які діяли у 2013 році, на сьогодні лишилось 128. Переважна більшість банків-банкрутів — кишенькові структури, які погоди на банківському ринку не робили. Були серед банкрутів і кілька великих банків — “Дельта-банк”, “Надра”, “Форум”, “Брокбізнесбанк”… Утім, досі вкладники банків-банкрутів без проблем отримували кошти через Фонд гарантування вкладів. Щоправда, лише в межах гарантованої суми — 200 тисяч гривень. Комусь виплачували гроші швидко, комусь доводилось чекати довше, але випадків, коли б вкладникам не виплачували гарантованої суми, не було. Досі. 23 жовтня закінчився термін дії тимчасової адміністрації у банку “Фінансова ініціатива”. Після цього банк мав піти на ліквідацію, а люди — отримати свої вклади. Але з’явилось рішення суду, яким це заборонили! Відтак кошти 38 тисяч вкладників зависли у повітрі.

Позов до Господарського суду міста Києва подала компанія Perusta Constructions LTD, зареєстрована у жовтні 2013 року на Кіпрі. Вона була єдиним претендентом на придбання неплатоспроможної ініціативи, однак НБУ не дав цій компанії дозволу на придбання банку. Відповідно ФГВФО відмовив Perusta Constructions LTD. І от компанія, яка не була ані інвестором, ані клієнтом банку, виграла суд, і членам виконавчої дирекції Фонду гарантування заборонили вносити пропозицію до Національного банку України та приймати рішення про ліквідацію ПАТ «КБ „Фінансова ініціатива“.

“Фонд гарантування вкладів фізичних осіб занепокоєний випадками ухвалення судами необґрунтованих, неправосудних рішень, згідно з якими фінансова відповідальність та обов’язок повернення коштів юридичних осіб незаконно покладається на державу в особі Фонду гарантування. Це прямо суперечить вимогам Закону „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб“, призводить до незаконних і необґрунтованих витрат державних коштів”,— заявили у Фонді гарантування вкладів. З такої заяви можна зробити висновок, що позов кіпрської компанії не єдиний. Наразі у ФГВФО намагаються оскаржити ухвалу суду, та визнають: ситуація безпрецедентна, адже банк фактично завис у повітрі. Як і гроші вкладників.

“Відповідно до закону, ми можемо виплачувати компенсації вкладникам, коли у банку діє тимчасова адміністрація та коли банк проходить ліквідацію. Дія тимчасової адміністрації, як була введена в банк 23 червня, закінчилась. За цей час вкладникам виплатили 1,84 млрд. грн. За загальним реєстром гарантовану суму мали отримати 38 тисяч вкладників. Загалом це 1,94 млрд. грн., але оскільки ліквідація банку не почалась, почати виплати не можемо. Коли люди зможуть отримати виплати, також не можемо сказати”, – повідомили в ФГВФО.

Є підозри, що до кіпрської компанії, яка заблокувала ліквідацію банку, має відношення Олег Бахматюк — власник банку “Фінансова ініціатива”. “Ініціатива” — не перший банк яєчного олігарха (йому належить аграрний холдинг “Авангард”), який визнали банкрутом. Раніше Фонд гарантування вкладів вивів з ринку інший його банк — VAB. Тоді ФГВФО змушений був виплатити вкладникам VAB близько семи мільярдів гривень.

“Я детально не розбирався у ситуації з “Фінансовою ініціативою”, але маю підозри, що позов частково фіктивний. Можливо, він був потрібен для того, аби посилити позиції у переговорах з НБУ, – каже член Наглядової ради НБУ Віталій Ломакович. – Зрозуміло, такі випадки не сприяють ані довірі до системи гарантування вкладів, ані довірі до банків у цілому. Але це ще один доказ того, що перед тим, як нести гроші в той чи інший банк, треба вникати, хто є його власником, вивчати фінансову звітність. НБУ тепер також почав жорсткіше перевіряти банки, посилив вимоги до них. Але люди також повинні підвищувати свою фінансову культуру і уважно вибирати банки”.

З фінансовою грамотністю вкладників, як і з культурою ведення бізнесу, у нас і справді проблеми. Нещодавно до редакції “ВЗ” телефонувала вкладниця банку “Фінансова ініціатива”. В скандальному банку у неї “зависло” 1,5 тис. доларів. Пані, яка добровільно віднесла гроші в сумнівний банк, обурювалась, що “держава вкрала її гроші”, а “Ощадбанк” не хоче повертати. “У вересні мені казали, що гроші будуть віддавати в кінці жовтня. Я пішла в “Ощадбанк”, а вони мене відфутболили. Казали, що гроші має платити якийсь фонд. Де я той фонд маю шукати. Хоч би адресу дали…” — обурювалась жінка. Пані була переконана, що за всі проблемині банки має „віддуватись“ державний „Ощадбанк“.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *