За рік шахраї нагріли тернополян на три мільйона гривень

Аферисти намагались розвести навіть керівника Департаменту безпеки «ПриватБанку».

Зараз шахраями займається поліція. Силовики просять тернополян бути максимально уважними, адже статистика вражає: у 2011 р. в області зафіксували 211 випадків шахрайств. В 2015 їх вже нарахували 789.

Три мільйони сім тисяч 441 гривню вкрали шахраї з карток тернополян від початку року.

Поліція внесла 173 факти, пов’язані з електронними грошима, до єдиного реєстру досудових розслідувань та порушила кримінальні провадження. В основному кошти крали через «ПриватБанк». Зафіксовані випадки «зникнення» чималих сум через інші фінансові установи, повідомив начальник сектору комунікації Головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

За 11 місяців в нас зареєстровано 234 звернення громадян, яких ошукали загалом на мільйон 822 тис. грн., – повідомив заступник керівника Департаменту безпеки Прикарпатського регіонального управління «ПриватБанку» Анатолій Сівчук. – Нам вдалось повернути громадянам близько 278 тис. грн. Це мізер.

Чому найчастіше крадуть через «ПриватБанк», бо там найбільше банкоматів, запевнили у Департаменті безпеки установи. Скажімо, 80% банкоматів всієї України належить саме «ПриватБанку».

Вас ошукали – одразу звертайтесь до поліції, радить Анатолій Сівчук. Вони шукатимуть злочинців та намагатимуться притягнути його до відповідальності. Задача служби безпеки банку полягає в тому, щоб максимально швидко заблокувати картки, які стали об’єктом злочинних посягань.

Максимальною сумою, якою цього року заволоділи шахраї, – було 110 тис. грн., це коли передзвонили і повідомили, що син потрапив в ДТП. Жінка пішла і перерахувала ці кошти шахраям, – каже Анатолій Сівчук. – Що стосується заволодіння інформації з карток тернополян, максимальною сумою було 38 тис. грн.

Як не потрапити у пастку шахраїв

Правило №1: банк ніколи не телефонує клієнту для уточнення будь-яких даних! Якщо до Вас таки зателефонували та пропонують підвищення кредитного ліміту, терміново заблокувати картку або підключити якусь послугу, краще покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або самі зателефонуйте у банк за перевіреним номером. Наприклад, для клієнтів ПриватБанку – це безкоштовний короткий номер для дзвінків з мобільного телефону 3700.

Правило №2: будьте уважні при знятті готівки з картки у банкоматі. Перевірте чи немає будь-яких підозрілих пристроїв, накладок на клавіатуру. У ПриватБанку існують методи зняття готівки у банкоматі без картки через мобільний додаток Приват24, в якому пін- код вводиться на вашому смартфоні.

Правило №3: при розрахунку карткою за товари чи послуги в торгово-сервісній мережі слідкуйте за діями продавця, щоб уникнути записування або запам’ятовування номеру карти та CVV-коду, який знаходиться на зворотній частині. Обов’язково підтверджуйте свою покупку пін-кодом або підписом на чеку POS-терміналу банку.

Правило №4: для отримання коштів на картку вам необхідно надати Вашому партнеру лише її номер! Не потрібно ніяких підтверджень про платіжність картки в терміналі чи банкоматі. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять Вам на мобільний телефон. Ні в якому разі не розголошуйте термін дії картки (4 цифри біля номеру картки наприклад 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки зазвичай нанесені на полі для підпису після цифр, що повторюють останні чотири цифри картки, наприклад 2345 123 – де 123 і є CVV – код) і звичайно пін-код, який не варто записувати на картці, або зберігати записаним в гаманці біля картки.

Правило №5: Користуйтесь інтернет-банком тільки на офіційних сайтах. Не переходьте на сайт із повідомлень у електронній пошті, а особливо, коли Вас просять змінити пароль входу! Нікому не розголошуйте паролі! Для клієнтів Приват24 використовуйте для входу сайт банку http://pb.ua

Аби мати більшу гарантію безпеки ваших коштів:

Не залишайте свої картки без нагляду.

Не передавайте картки та під-коди іншим особам.

Не вказуйте в оголошеннях номер мобільного телефону, на який ви отримуєте SMS-повідомлення про рух коштів. Для оголошень використовуйте інший номер телефону, який не прив’язаний до банківських карток.

Для здійснення фінансових операцій через Інтернет або для оголошень використовуйте спеціальну Інтернет-картку, яку можна відкрити безкоштовно та миттєво в Приват24.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на номер клієнтської підтримки ПриватБанку 3700 і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Завжди слід пам’ятати, що шахраї діють швидко, впевнено та, без сумніву, покладаючись на Вашу довірливість та необізнаність. У нашому випадку Ви вже інформовані, а отже – озброєні!

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *