"Ощадбанк" через рік залишиться без 100%-ної гарантії за вкладами населення, – проект

Укрексімбанк відмовиться від роботи з фізособами, Укргазбанк буде продано, приєднано до іншого держбанку або ліквідовано.

У 2017 році Державний Ощадний банк може втратити одну зі своїх конкурентних переваг – державні гарантії за 100% вкладів населення. Це випливає з проекту ‘Напрями та принципи розвитку держбанків до 2025 року’, який розробляється Мінфіном, повідомляє FinClub.

‘Економічною підставою для поширення на Ощадбанк єдиної для всіх банків системи гарантування депозитів стане те, що до 2017 року Мінфін планує продати приватним інвесторам не менш 25% акцій державних Ощадбанку і Укрексімбанку’, – сказано в повідомленні.

Прихід в банк приватного інвестора і збереження повної держгарантії, на думку Мінфіну, несумісні.

Зараз ‘особливий’ статус Ощадбанку прописаний у ст. 57 закону україни ‘Про банки і банківську діяльність’. Тому установа не є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і не відраховує йому регулярні збори, за рахунок яких виплачуються вклади в ліквідованих банках.

В ході змін Ощадбанк вперше стане членом ФГВФО, для чого йому доведеться заплатити близько 0,5 млрд грн: початковий внесок складе 1% статутного капіталу (299 млн грн), 0,5% від суми депозитів у гривні (140 млн грн) і 0,8% – в іноземній валюті (115 млн грн).

Нагадаємо, державна гарантія за вкладами населення для членів Фонду обмежена сумою 200 тис. гривень.

Згідно з проектом Мінфіну, Укрексімбанку доведеться відмовитися від роботи з роздробом до 2017 року. Він зосередиться на обслуговуванні компаній-експортерів, підприємств, які виконують контракти за кордоном і реалізують торгові або інвестиційні імпортні проекти із залученням іноземних експортно-кредитних агентств і МФО. Ще одна пріоритетна сфера роботи банку – обслуговування міждержавних і міжурядових торговельних та інвестиційних угод. Зараз філіальна мережа Укрексімбанку налічує 105 точок.

Мінфін також пропонує продати Укргазбанк не пізніше 2017 року, але не виключено також приєднання до іншого банку або навіть ліквідація. В ході процесу приватизації повинні бути проаналізовані три моменти:

– Оцінка життєздатності Укргазбанку як незалежної самоокупний установи.

– Залучення стратегічного інвестора для викупу контрольного пакета акцій.

– Оцінка альтернатив (M&A (злиття і поглинання), приєднання до іншого держбанку, ліквідація).

Ще одному державному банку – Родовід Банку – загрожує ліквідація, так як він є санаційним банком токсичних активів. Така ідея розглядалася владою ще в минулому році, коли Міністерство фінансів досліджувало питання доцільності доопрацювання законодавства для врегулювання діяльності банку як санаційного або, в іншому випадку, процедури його ліквідації. Держава збирається позбутися від Родовід Банку протягом 2016 року.

Також у проекті зазначається, що створення Поштового банку на базі ‘Укрпошти’, так само як і створення будь-яких інших нових державних банків, не є доцільним.

Нагадаємо, Національний банк України вирішив ліквідувати банк ‘Фінанси та Кредит’ бізнесмена Костянтина Жеваго. Як пояснили в НБУ, коли довелося розраховуватися з боргами і продавати активи, акціонер у встановлений термін цього не зробив.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *