Національний банк визнав власників істотної участі в 12 банках

Національний банк України продовжує роботу щодо забезпечення прозорості капіталу в банківський системі. Сьогодні Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем було визнано власниками істотної участі цілу низку власників банків.

Зокрема, Анатолій Бєлка визнаний власником 10.8% акцій банку АТ ‘МетаБанк’.

Михайло Фрідман, Герман Хан, Пьотр Авен та Олексій Кузмічьов – власники ABH Holdings SA, яка опосередковано через ABH Ukraine Limited володіє ПАТ ‘Альфа-банк’ та ПАТ ‘Неос банк’ – визнані власниками істотної участі у цих банках.

IPC – Internationale Projekt Consult GmbH визнано власником істотної участі у банку АТ ‘Прокредит банк’. Нагадаємо, що раніше у березні цього року було погоджено збільшення істотної участі ProCredit Holding AG&Co. KGaA – німецької холдингової компанії, учасником якої є IPC – Internationale Projekt Consult GmbH. IPC – Internationale Projekt Consult GmbH набув статус власника істотної участі в результаті застосування Закону України ‘Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних з банком осіб’ від 2 березня 2015 року №218-VIII (далі – Закон №218- VIII).

Олег Сотніков та Роман Чигір були визнані власниками істотної участі у розмірі 11.5% кожний у банку ПАТ ‘Банк Восток’.

Вадим Пушкарев був визнаний власником істотної участі у ПАТ КБ ‘Євробанк‘ у розмірі 50%.

Костянтин Паливода визнаний власником істотної участі у ПАТ АКБ ‘Аркада’ у розмірі 69%.

Озегін Хусну Мустафа – кінцевий бенефіціарний власник банку ПАТ ‘Кредит Європа банк’ – був визнаний власником істотної участі в банку. Він не отримував погодження Національного банку на набуття істотної участі при створенні банку, оскільки вимоги чинного на той момент законодавства не передбачали подання документів кінцевим бенефіціаром.

Інан, Алі, Нусрет, Ваккас, Хусеїн та Софу Алтинбаш визнані власниками істотної участі банку ПАТ ‘Кредитвест банк’. Так само, як і Озегін Хусну Мустафа вони були бенефіціарами банку від моменту створення банку.

Іван Фурсін та Юлія Льовочкіна визнані власниками істотної участі у банку АБ ‘Кліринговий дім’.

Вячеслав та Олександр Богуслаєви визнані власниками істотної участі у ПАТ ‘Мотор-банк’ у розмірі 96.5%.

Також Національний банк погодив опосередковано набуту істотну участь у ПАТ АКБ ‘Львів’ у розмірі 99% Маргеіру Петурсону.

Національний банк погодив набуту істотну участь у розмірі 93.3% в ПАТ ‘Місто банк’ Івану Фурсіну. На початку року кінцевим бенефіціаром банку був зазначений громадянин Швейцарії Трехерне Чарльз Едвард.

Довідково: Закон №218- VIII передбачає, що особа визнається власником опосередкованої істотної участі незалежно від того, чи здійснює така особа контроль прямого власника участі в юридичній особі або контроль будь-якої іншої особи в ланцюгу володіння корпоративними правами такої юридичної особи.

Усі особи, визнані власниками істотної участі, несуть кримінальну, цивільно-правову та адміністративну відповідальність за свої банки (стаття 58 Закону України ‘Про банки і банківську діяльність’).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *