Як розраховується розмір середньої зарплати за час вимушеного прогулу

При перегляді справи за позовом про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення про поновлення на роботі ВСУ висловив свою позицію у постанові від 16.12.2015 № 6-648цс15.

Так, роботодавець при затримці виконання рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника має виплатити йому середній заробіток чи різниці в заробітку за час затримки.

За чинним законодавством основою для визначення загальної суми заробітку, що підлягає виплаті за час вимушеного прогулу, є середньоденна (середньогодинна) зарплата працівника. Вона визначається діленням зарплати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), в окремих випадках — календарних днів за цей період. Але є виплати, що не враховуються при такому обчисленні (одноразові виплати, соцвиплати, окремі види премій тощо).

Загальна сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу обчислюється шляхом множення середньоденної зарплати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді. Останнє розраховується діленням на два сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства.

Суди в цій справі при визначенні розміру середньої зарплати за час вимушеного прогулу помилково для її розрахунку виходили не з середньоденної, а із середньомісячної зарплати, не виключивши з розрахунку виплати, які не враховуються.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *